Ο Γρηγόρης Παστάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίων, μας μιλάει για την επετειακή διοργάνωση και τα προβλήματα στον χώρο των εκδόσεων. Σημειώνει ότι δεν υπάρχει φορέας να ασκήσει εθνική πολιτική για το βιβλίο, όπως επιχείρησε το νομοσχέδιο της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, αλλά δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία παρά τις υποσχέσεις.
Επετειακό, καθώς συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, είναι το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο που ξεκινά απόψε και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα. Στα 240 περίπτερα που έχουν στηθεί θα φιλοξενηθούν περισσότεροι από 350 εκδότες, σχεδόν το σύνολο των εκδοτικών οίκων σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίων (ΣΕΚΒ) Γρηγόρη Παστάρα.
Ανάμεσα στα τρία αφιερώματα που έχουν προγραμματιστεί κεντρική θέση καταλαμβάνει «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα τού σήμερα», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων ενώ η αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου κοσμεί επιστολικό δελτάριο (1875-1880) με πανοραμική άποψη της Σμύρνης.
«Η Διαφορετικότητα και ο Ρατσισμός» στις διάφορες εκφάνσεις τους είναι το δεύτερο αφιέρωμα του φεστιβάλ που αφουγκραζόμενο τα «σημεία των καιρών» δίνει βήμα σε ειδικούς ώστε να διατυπώσουν προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από το θέμα. Το τρίτο μέρος των αφιερωμάτων αποτίνει φόρο τιμής στον πρωτοπόρο του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, ακαδημαϊκό, θεατρικό συγγραφέα και στιχουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη καθώς συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατό του.
«Παρά τις αντιξοότητες που ακόμη μας ταλαιπωρούν, θα είμαστε για άλλη μια φορά στο Ζάππειο για να προωθήσουμε την τέχνη και τον πολιτισμό που είναι οι βασικές συνιστώσες νοηματοδότησης της ζωής μας. Το βιβλίο είναι το όπλο μας σε κάθε κρίσιμη ιστορική συγκυρία, ένα διαχρονικό πολιτισμικό αγαθό, μια πνευματική κιβωτός που διασώζει τη δημιουργία, τον διάλογο, την πολυφωνία, τον εποικοδομητικό σχολιασμό και τη διανοητική εγρήγορση. Κι αυτό θέλουμε να διαδώσουμε στο φεστιβάλ για το βιβλίο ότι είναι ένα μέσο διαφώτισης και αντιστροφής της νωθρότητας και της απραξίας, μια πνευματική γέφυρα γνωριμίας και επαφής σε έναν κόσμο που κινδυνεύει να χαθεί στην απομόνωση και τη μοναξιά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ.
Τον ρωτάμε, θα αντέξει το βιβλίο ακόμη και μετά την έλευση της σαρωτικής τεχνολογίας;
«Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της τεχνολογίας να είναι ιλιγγιώδης και η διάδοση της πληροφορίας ανεξέλεγκτη και πληθωρική, αλλά το βιβλίο δεν παύει να αποτελεί σημείο αναφοράς για να ανακαλύπτουμε το μέτρο και την ουσία των πραγμάτων. Βέβαια τα προβλήματα είναι πάρα πολλά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα, με την ενεργειακή κρίση, έχουν φτάσει πια στο απροχώρητο: το χαρτί έχει ανέβει 90%, το μελάνι 30% και από την πολιτεία δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Από πού να ξεκινήσουμε. Θέλουμε εξομάλυνση του ΦΠΑ στην παραγωγή, να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα βιβλία σε εφημερίδες και περιοδικά. Δεν υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το βιβλίο, έχουν εγκαταλειφθεί τα προγράμματα των σχολικών βιβλίων και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει ένας φορέας να ασκήσει εθνική πολιτική για το βιβλίο, κάτι που επιχείρησε το νομοσχέδιο Ζορμπά και παρά τις υποσχέσεις της νέας ηγεσίας δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί. Ελπίζουμε να το αντιληφθεί η κυβέρνηση αντί να αφήνει να σωρεύονται τα προβλήματα… Στον σύλλογο πιστεύουμε ότι το βιβλίο και η μόρφωση είναι η δύναμή μας, η πραγματική αλήθεια βρίσκεται στις σελίδες ενός βιβλίου. H κατάσταση ανάμεσα στο έντυπο και το ηλεκτρονικό βιβλίο θα ισορροπήσει και η χαρά της ανάγνωση δεν θα χαθεί…».
Δεκάδες είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής και λογοτεχνίας που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ, καθώς και τα καινούργια βιβλία που θα παρουσιαστούν στο αναγνωστικό κοινό. Οι δεκάδες εκδοτικοί οίκοι δεν έχουν πλέον τους χώρους ώστε να προβάλλουν τις νέες τους εκδόσεις, όπως γινόταν στο παρελθόν. Η συμμετοχή τους είναι αυξημένη κατά 40%, οπότε οι επισκέπτες θα βρουν στο φεστιβάλ συγκεντρωμένους περισσότερους από ποτέ εκδοτικούς οίκους, με την πλειονότητά τους να επιφυλάσσουν προσφορές και εκπλήξεις.
Το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και με την υποστήριξη του TikTok και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
📌 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
50ό Φεστιβάλ Βιβλίου, Ζάππειο, 2 έως 18 Σεπτεμβρίου
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18.00-22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.00-23.00, Κυριακή: 10.30-15.00 & 18.00-22.30