Η κυβέρνηση ξορκίζει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο καθολικών και οριζόντιων περιορισμών στην οικονομία και την κοινωνία την ώρα όμως που στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις προχωρούν σε σκληρούς περιορισμούς στο γενικό πληθυσμό. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν βγάζουν από την ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο lockdown μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας που δοκιμάζει άγρια τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Η μονή λύση για τη αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, όχι το lockdown», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενώ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 την Πέμπτη, επεσήμανε ότι συνεχίζεται η «καλή» συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό.
Εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για το ζήτημα του lockdown μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς ως κυβέρνηση δεν το συζητάμε, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό».
Συμπλήρωσε πως «εγώ έχω αποκλείσει το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους, για λόγους αρχής, για λόγους δικαιωμάτων, για λόγους κατανομής του βάρους».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, «η Γερμανία βρέθηκε στην ανάγκη να αγοράζει κλίνες ΜΕΘ από γειτονικές χώρες, επειδή δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της. Είναι κακό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας η Γερμανία».
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Βορίδης είπε πως «τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, που λέει ότι αν υπάρχει ηπιότερο μέτρο, ακολουθείται το ηπιότερο μέτρο», αναφέροντας ότι εγείρεται και ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, λέγοντας ενδεικτικά «τι θα κάνουμε; Θα βάζουμε τον άλλον με το ζόρι στο κρεβάτι, θα του τραβάμε το χέρι και θα του κάνουμε το εμβόλιο; Η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις κινήσεις της χωρίς να βάζει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο lockdown ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Washington post ποντάρει στην αυξητική τάση των εμβολιασμών.
Την ίδια ώρα, δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία την πανδημίας έκανε ο γιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε πως μετά το ρεκόρ κρουσμάτων, μπορεί η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα.
Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.
Ο γιατρός-ερευνητής τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το “Δέλτα” δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό».
Για μία ακόμη φορά προέβαλε τα μέτρα ατομικής προστασίας ως μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
«Θα χρειαστεί άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας, αποστάσεις και αερισμός χώρων για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, παιδιά. Να σταματήσουμε την διασπορά», τόνισε η κα Λινού, γιατί «ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός αλλά ακόμη κι αν εμβολιάζαμε όλους σήμερα, θα περάσει ενάμισης μήνας για να έχουμε αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό. Επομένως δεν αρκεί», είπε στο Open.
Παράλληλα, συνέχισε, απαιτείται μείωση πληρότητας στους χώρους που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι, στην εστίαση, την άθληση, την ψυχαγωγία, το λιανεμπόριο, να μειωθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε αυτά.
Μπορεί να αυξηθούν οι ώρες, να λειτουργούν με τη σειρά και λιγότερους κάθε φορά -και πολύ αυστηρή τήρηση απόστασης και μάσκας. Δεν θα μπορέσουμε διαφορετικά να ελέγξουμε την πανδημία.
Ήδη, μικρός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 15%-20%. Ναι, είναι οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αλλά είναι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας. Και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εφαρμογή πλήρους lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κα Λινού είπε ότι «αυτό είναι το τελικό μέτρο, εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη τα προηγούμενα. Ας δοκιμάσουμε πρώτα όλα τα άλλα άμεσα. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και 2-3 εβδομάδες. Ας το κάνουμε σήμερα, αύριο. Αν δεν ελέγξουμε την κατάσταση τότε θα χρειαστεί lockdown».
Υπογράμμισε μάλιστα για τα lockdown ότι «είχαμε και την αρνητική εμπειρία με την ενδοοικογενειακή διασπορά, τον περυσινό χειμώνα … θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό που λέμε “φούσκα”, να διαλέξουμε από τώρα 2-3 οικογένειες, να περάσουμε μαζί».
1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας έως τα Χριστούγεννα, «δείχνουν» τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95. Δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι παρότι είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.
Στο ερώτημα ποιος δείκτης θα καθορίσει εάν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, ο καθηγητής τόνισε αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο «απέχουμε από αυτό».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα.
Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Από κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού, πρόσθεσε, αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90 όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000.