Επιλογές

Αποζημιώσεις 1,3 τρισ. θα ζητήσει η Πολωνία από τη Γερμανία για τον Β' Π.Π.

Αποζημίωση ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων (6,2 τρισ. ζλότι) ευρώ ανήγγειλε ότι θα ζητήσει η κυβέρνηση της Πολωνίας για τις απώλειες και την καταστροφή που υπέστη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη ναζιστική Γερμανία.

Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας, η Γερμανία έχει πει στο παρελθόν πως όλες οι οικονομικές διεκδικήσεις που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διευθετηθεί.

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισ. αμερικανικών δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος το 2019. Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει ζητήσει επανειλημμένα αποζημιώσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, όμως η Πολωνία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημο αίτημα οικονομικών επανορθώσεων.

«Το ποσό που παρουσιάστηκε υιοθετήθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη, συντηρητική μέθοδο, θα ήταν δυνατό να το αυξήσουμε», είπε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ακροδεξιός ηγέτης του PiS, σε συνέντευξη Τύπου.

Η επιθετική στάση απέναντι στη Γερμανία, που υιοθετείται συχνά από το PiS για να κινητοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο, έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με το Βερολίνο. Η κόντρα αυτή έχει οξυνθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Βαρσοβία να  επικρίνει το Βερολίνο για την αντιφατική στάση που κρατά στο ουκρανικό εξαιτίας της εξάρτησής της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, περιλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Π.Π. και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε έπειτα από εξέγερση το 1944 κατά την οποία περίπου 200.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχουν, μέχρι στιγμής, δώσει κάποια απάντηση με αφορμή τα τελευταία σχόλια.

Το 1953 η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε παραιτηθεί από όλες τις διεκδικήσεις για πολεμικές επανορθώσεις υπό πίεση από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήθελε να αποδεσμεύσει την Ανατολική Γερμανία, επίσης μέλος του ανατολικού μπλοκ, από οποιεσδήποτε οφειλές. Το PiS λέει πως η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί μια δίκαιη αποζημίωση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης της Πλατφόρμας Πολιτών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα πως η ανακοίνωση του Κατσίνσκι «δεν είχε σχέση με τις επανορθώσεις», αλλά «με την εσωτερική πολιτική εκστρατεία προκειμένου να ανακτήσει την υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα».

Το PiS εξακολουθεί να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά του με την Πλατφόρμα Πολιτών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago