Κόσμος

Ο ψυχρός πόλεμος έφτασε… στο Διάστημα

Πώς συμβιώνουν οι «εμπόλεμοι» στο διάστημα;

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS είναι αναμφισβήτητα η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που δημιουργήθηκε ποτέ, με κόστος περί τα 120 δισεκατομύρια ευρώ.

Μέχρι τώρα το πρότυπο συνεργασίας Ρωσίας και ΗΠΑ με μικρότερη συμβολή και άλλων διαστημικών υπηρεσιών (Ιαπωνία, Καναδάς, ΕΕ) είχε μείνει σχετικά «ανέγγιχτος» από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Βεβαίως πριν από μερικές εβδομάδες κάποιοι είχαν υπονοήσει ότι οι τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες είχαν εκφράσει εμμέσως την αντίθεση τους στην ρωσική εισβολή φορώντας στολές με τα χρώματα της Ουκρανίας. Αργότερα εξήγησαν ότι απλώς έτυχε οι στολές να φέρουν αυτά τα χρώματα.

Τι έκαναν τώρα οι τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες;

Οι Oleg Artemjew, Denis Matwejew και Sergei Korsakow αποφάσισαν τώρα να φωτογραφηθούν κρατώντας τις σημαίες των δύο αυτοανακηρυχθείσων ανεξάρτητων δημοκρατιών του Λουχάνσκ (σιέλ, μπλε, κόκκινο) και του Ντονιέτσκ (μαύρο, μπλε, κόκκινο). Αυτό μάλιστα τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει την κατάκτηση σχεδόν όλης της περιοχής του Ντονμπάς. Στη Δύση η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως ανοικτή πρόκληση.

Θα αντιδράσουν τώρα οι Δυτικοί;

Η ενέργεια αυτή που πιθανώς να μην έγινε αυτοβούλως, αλλά καθ΄υπόδειξη των κεντρικών της Μόσχας φέρνει τώρα σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ και τη διαστημική τους υπηρεσία, τη NASA. Εκπρόσωποί της έχουν βεβαίως καταδικάσει την εισβολή, αλλά εξηγούσαν ότι δε μπορεί κανείς να ακυρώσει τη συνεργασία, που βασίζεται στην «αλληλεξάρτηση». Μάλιστα και το 2014 μετά τον πόλεμο της Κριμαίας κάποιοι είχαν επικρίνει τη συμβίωση των δύο χωρών στο διάστημα, αλλά αντί για σκέψεις διακοπής της συνεργασίας άλλοι είχαν αντιπροτείνει να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στο διαστημικό σταθμό.

Γιατί προκαλεί τώρα η Μόσχα;

Η αμερικανική πλευρά βλέπει μια προσπάθεια της ρωσικής πλευράς να προκαλέσει αντιδράσεις. Ισως γιατί η Μόσχα θέλει να θυμίσει για παράδειγμα την εποχή που η μεταφορά στον ISS ήταν εφικτή μόνο με ρωσικά διαστημόπλοια. Για την συναρμολόγηση που ξεκίνησε το 1998 και την λειτουργία, που άρχισε με την εγκατάσταση των πρώτων κοσμοναυτών το 2000 έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε έχουν περάσει από εκεί 240 άνθρωποι, κυρίως επιστήμονες, από 19 διαφορετικές χώρες. Σήμερα εκτός των τριών Ρώσων και των τριών Αμερικανών υπάρχει και μια Ιταλίδα επιστήμονας στον ISS.

Μπορούν οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν ένα έργο ζωής;

Κάποιοι από τους προηγούμενους «ταξιδιώτες του διαστήματος» έχουν μιλήσει μετά τον πόλεμο, επισημαίνοντας ότι προτιμούν να μην πιάνουν συζητήσεις για το θέμα. Οι συνθήκες είναι ιδιόμορφες, ο χώρος στενός, οι μέρες μετρημένες και είναι καλύτερα να επικεντρώνονται στο έργο τους, που απαιτεί εξάλλου συνεργασία και ομαδική δουλειά. Μετά όμως την «πολιτική αυτή δήλωση» των τριών Ρώσων, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση από τη NASA. Το μέχρι ποιού σημείου θα μπορούσε να φτάσει μια τέτοια αντίδραση είναι ένα ερώτημα, που δεν χωράει εύκολες απαντήσεις.

Κάποιοι Ουκρανοί έχουν χάσει το μέτρο

Newsweek: Ο Πούτιν προετοιμάζει τη ρωσική κοινή γνώμη για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Μπάιντεν: Θα λάβω την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago