Προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη. Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 10%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 9,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ το 7,5% απάντησε «άλλο».
Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 10%, με το κυβερνόν κόμμα να συγκεντρώνει 33% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 9,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3%, οι Έλληνες με 1,5%, ενώ το 7% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4,5% λευκό/άκυρο/αποχή και το 9% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.
Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων ,της ΝΔ βρίσκεται στο 73%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 66% και του Κινήματος Αλλαγής στο 73%.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 40% έναντι 24% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 32%.
Μεγάλη ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
Παράλληλα, την ανησυχία τους για τη στάση της Τουρκίας εκφράζουν πάνω από του 6 στους 10 Έλληνες. Συγκεκριμένα, στην ερωώτηση πόσο τους ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα γενικότερα, το 62% συνολικά (από 60% συνολικά στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου ) απαντά πολύ (34%) και αρκετά (28%). Το 17% των πολιτών δηλώνει ότι ανησυχεί «μέτρια» το 18% των πολιτών μέτρια, ενώ το 14% συνολικά «λίγο» (6%) και ελάχιστα έως καθόλου (8%).
Το 48% των αρνητών δεν αλλάζει γνώμη
Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι τίποτα δε θα τους αλλάξει τη γνώμη.
Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του.
Τέλος, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν πρώην αρνητές του εμβολίου, να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό, το 38% του δείγματος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από γιατρούς κι επιστήμονες, το 24% το αποδίδει στην επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, το 19% στην ανησυχία για την υγεία τη δική του ή της οικογένειας του, ενώ το 12% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε λόγω της υποχρεωτικότητας στην εργασία του και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τους ανεμβολίαστους (6% και 6% αντίστοιχα).