Ο Νίκος Δεληβοριάς πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να γίνει συγγραφέας. Από τις σπουδές του στην Γερμανία μέχρι και σήμερα, έχει μεταφράσει δεκάδες βιβλία, έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές, έχει ιδρύσει την Ένωση Πόλεων με μεσαιωνικά κάστρα και έχει ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Μετά τη γέννηση της εγγονής του όμως, θέλησε να στρέψει τη δουλειά του στις γυναίκες και στα παραμύθια. Για αυτό και έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα έτσι ώστε να ενώνονται και τα δύο – μία σαγηνευτική ιστορία με πρωταγωνίστρια μία δυναμική γυναίκα.
Ο συγγραφέας λοιπόν, φαίνεται πως αγαπάει τη δουλειά του, αλλά και τις γυναίκες, για αυτό και τους αφιερώνει το πρώτο μυθιστόρημά του, «Το Ξόρκι της Μεριντιάνα». Στο μυθιστόρημά του αυτό πρωταγωνιστεί η Μεριντιάνα, ένα ιστορικό πρόσωπο του 11ου αιώνα, το οποίο συνδέθηκε τόσο με τον Πάπα Σύλβεστρο Β’, όσο και με τη μαγεία.
Η ιστορία της τον ενέπνευσε να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στον έρωτα και φυσικά στις γυναίκες. Η Μεριντιάνα, αντιπροσωπεύοντας την πλειοψηφία των γυναικών, ερωτεύτηκε παράφορα, όμως ο κόσμος της στέρησε αυτήν την αγάπη και την θεώρησε αιρετική, επειδή κατάφερε απλά με την εξυπνάδα της να φανεί ανώτερη ενός άντρα και να τον βοηθήσει, αντί να την βοηθήσει μόνο αυτός. Και αν αυτό θεωρείται μαγεία, τότε ναι, κάποιες γυναίκες είναι μάγισσες.
Ένας άντρας μιλάει με τη φωνή μιας γυναίκας… Ποια είναι η Μεριντιάνα;
Η Μεριντιάνα υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και ήταν η «ερωμένη» ενός Πάπα. Χρησιμοποιώ τον όρο «ερωμένη», διότι ως Πάπας, ο Σύλβεστρος Β’ δεν μπορούσε να παντρευτεί. Ήταν όμως η γυναίκα της ζωής του. Αυτή που τον στήριξε. Και δυστυχώς δεν της επέτρεψαν ούτε να παραστεί στην κηδεία του. Οι εχθροί του, και ήταν πολλοί, την κατηγόρησαν ως μάγισσα και ότι τάχα εκείνη ήταν που τον ανέβασε στον θρόνο του αγίου Πέτρου. Η πραγματικότητα ήταν πως ο Σύλβεστρος Β’ υπήρξε ένας μορφωμένος άνθρωπος που γνώριζε ελληνικά και αραβικά και έδωσε ώθηση στις επιστήμες και τις Τέχνες της εποχής του. Αυτό οι αγράμματοι εχθροί του δεν του το συγχώρησαν.
Περισσότερα στο monopoli.gr