Categories: Κόσμος

Θερίζει ο κορονοϊός την Ευρώπη – Πάνω από1,5 εκ. θάνατοι, τετραπλάσιοι σε σχέση με το καλοκαίρι

Βαριά πληγωμένη από την επέλαση του κορονοϊού είναι η Γηραιά Ήπειρος καθώς ο ιός έχει σκορπίσει τον θάνατο σε πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας ενώ η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται εκ νέου, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να αναγκάζονται να επιβάλλουν ξανά περιορισμούς, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πιο συγκεκριμένα, επισήμως έχουν καταγραφεί 1.500.105 θάνατοι στην περιοχή της Ευρώπης (52 χώρες και περιοχές από τις ακτές του Ατλαντικού έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) από τον πρώτο νεκρό στην ήπειρο τον Φεβρουάριο του 2020. Ο αριθμός των νέων θανάτων έχει αυξητική πορεία από τα μέσα Ιουλίου (4.210 ανά ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, +1% σε μία εβδομάδα) στην περιοχή, που αποτελεί εκ νέου το επίκεντρο της πανδημίας.

Ο απολογισμός αυτός, που λαμβάνει υπόψιν τον αριθμό των νεκρών που έχει καταγραφεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος των θανάτων που συνδέονται στην πραγματικότητα με τον κορονοϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι, λαμβάνοντας υπόψιν την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την Covid-19, ο απολογισμός της πανδημίας θα μπορούσε να είναι δύο με τρεις φορές πιο υψηλός από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως.

Ο αριθμός αυτός φθάνει σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό του φθινοπώρου του 2020 ενώ η Ευρώπη έμπαινε στο δεύτερό της κύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου η ήπειρος γνώρισε από τις 14 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2021 την εβδομάδα με τους περισσότερους θανάτους και όταν οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19 δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει. Ωστόσο αν υπάρξει σύγκριση, ο ρυθμός εξέλιξης των δύο αυτών κυμάτων είναι σημαντικά διαφορετικός.

Τετραπλασιάστηκαν οι θάνατοι από τον Ιούλιο

Με περίπου 29.500 νεκρούς από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, οι νέοι θάνατοι στην ήπειρο έχουν τετραπλασιαστεί από τα μέσα Ιουλίου, δηλαδή σε 20 εβδομάδες. Την περασμένη χρονιά, αρκούσαν μόλις πέντε εβδομάδες για να περάσουμε από τους 7.000 στους 30.000 νεκρούς εβδομαδιαίως.

Αυτή τη στιγμή, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ρωσία, που καταγράφει πάνω από το 30% των νέων ημερήσιων θανάτων που ανακοινώνονται στην ήπειρο, με 1.246 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που οι ίδιες οι αρχές θεωρούν σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμημένα, η χώρα μετρά 269.057 νεκρούς. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat, που έχει ευρύτερο ορισμό των θανάτων από Covid, ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη Ρωσία ήταν κοντά στους 450.000 νεκρούς στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (144.286 νεκροί) και η Ιταλία (133.415 νεκροί) ακολουθούν τη Ρωσία με το μεγαλύτερο συνολικά αριθμό νεκρών.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται επίσης από τις αρχές Οκτωβρίου στην Ευρώπη. Αυτές οι νέες μολύνσεις που καταγράφονται επισήμως δεν ήταν ποτέ τόσο πολλές (369.915 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, +14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) – αλλά οι διαγνωστικές μέθοδοι έχουν εξελιχθεί πολύ από την άνοιξη του 2020.

Ο χάρτης ECDC με τα κρούσματα

Τη σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο καταγράφει ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία όπως και η Κύπρος.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, μόνο ορισμένες περιοχές στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, καθώς και η Μάλτα και σημαντικό μέρος της Ιταλίας, παραμένουν στην πορτοκαλί ζώνη.

Στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται επίσης η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία.

Δύο μόνο περιφέρειες της Πολωνίας παραμένουν στην «κόκκινη» κατηγορία, με την επιδημιολογική κατάσταση να είναι σοβαρότερη στην υπόλοιπη χώρα.

Η νότια και ανατολική Γερμανία βρίσκεται στη «βαθιά κόκκινη» ζώνη, ενώ οι βορειοδυτικές περιφέρειες βρίσκονται στην «κόκκινη» κατηγορία.

Στην «κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται η Κύπρος, η Ρουμανία (σχετική βελτίωση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα), η Βουλγαρία (όπου η εικόνα είναι επίσης βελτιωμένη, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές στα δυτικά και στα βορειοανατολικά), η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Νορβηγία (όπου κάποιες περιοχές είναι σε χειρότερη κατάσταση).

Στην «κόκκινη» κατηγορία βρίσκεται και η Γαλλία και η Ισπανία καθώς και η Σουηδία.

Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε στις αρχές Νοεμβρίου να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, να χρησιμοποιούνται μαζικά μάσκες και να εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο Οργανισμός εκφράζει φόβους για 700.000 επιπλέον θανάτους στην περιοχή έως την άνοιξη.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago