Συνεχίζει τους πανηγυρισμούς αλλά και τις αιχμές κατά της Ελλάδας ο Ερντογάν, μετά τον απόπλου του νέου τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν.
Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ενόχληση της Αθήνας, αλλά και με μια δόση μετριοφροσύνης για τον ίδιο που περιορίζεται να «κάνει τη δουλειά του».
«Τι κάναμε χθες, προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. “Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;” είπε. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα. Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επίσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απόκτηση τουρκικού στόλου με γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία.
«Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με τα χρήματά μας για να τρυπήσουμε. Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα είμαστε δυνατοί, είμαστε δυνατοί», είπε χαρακτηριστικά.
Και στο βάθος… εκλογές
Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AK παρουσιάζουν τον Τούρκο Πρόεδρο ως έναν πολιτικό άνδρα που στέκεται απέναντι σε εκλογικούς αντιπάλους, οι οποίοι δεν είναι σε καμία περίπτωση ισάξιοι των διεθνών διαπιστευτηρίων του.
Η συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών από την Ουκρανία, που είχαν διακοπεί εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να διευκολύνει τις ελλείψεις σιτηρών που έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην πείνα και έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές.
Με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε παραχωρήσεις από το ΝΑΤΟ για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών, άρχισε μια προσέγγιση με αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέσπασε, επίσης, τον Ιούνιο τη δέσμευση του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, ότι θα υποστηρίξει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αφού η Ουάσινγκτον εμπόδισε την Άγκυρα να αγοράσει τα πιο προηγμένα αεροσκάφη F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων.
Προσπαθεί να ανακάμψει
Ο μακροβιότερος κυβερνήτης και η πιο κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία, δηλαδή πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2023.
Μια έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε μια ελαφρά αύξηση της υποστήριξης για το κόμμα του ΑΚ στο 33,8%, που εξακολουθεί να είναι άνετα το μεγαλύτερο ποσοστό για οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα. Παρ’ όλα αυτά, το AKP αντιμετωπίζει μια χαλαρή συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται των υποψηφίων Προέδρων, που προέρχονται από την αντιπολίτευση.
Στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων βρίσκονται η κατάσταση της οικονομίας και η παρουσία 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, τους οποίους η Τουρκία καλωσόρισε στην αρχή της συριακής σύγκρουσης, αλλά οι Τούρκοι τούς βλέπουν όλο και περισσότερο ως ανταγωνιστές για θέσεις εργασίας και υπηρεσίες.
Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι ακόμα και στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει παραχωρήσεις που «πλήττουν την αξιοπρέπεια της χώρας μας και την παρασύρουν στην αδυναμία».
Αποκατάσταση των περιφερειακών δεσμών
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέζησε από τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προσπάθησε να αποκαταστήσει τους τεταμένους δεσμούς με άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, εν μέρει με την ελπίδα να προσελκύσει τα αναγκαία ξένα κεφάλαια.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντίπαλος της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και στη διαμάχη στον Κόλπο για το Κατάρ, έχουν ακολουθήσει την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με την Άγκυρα συνολικής αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία ελπίζει, επίσης, σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και έχει κάνει κινήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Το κλειδί της διπλωματίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής είναι αυτό που χαρακτήρισε ως »κοινή κατανόηση, βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – μια σχέση που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στους εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να απαλλάξει την Ουκρανία από τους εθνικιστές και να προστατεύσει τις ρωσόφωνες κοινότητες. Η Τουρκία, από την πλευρά της, προσπάθησε να ισορροπήσει επικρίνοντας τη ρωσική εισβολή μεν, παρέχοντας στην Ουκρανία όπλα δε, ενώ αρνήθηκε να ακολουθήσει τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία – μια στάση που, όπως λέει, βοήθησε τις μεσολαβητικές της προσπάθειες να αποδώσουν.
Washington Post: Μιλά για ελληνικό Watergate και στέλνει ομάδα δημοσιογράφων στην Ελλάδα για έρευνα