Το σκάνδαλο των υποκλοπών επέφερε μεγάλες αλλαγές στην πολιτική σκακιέρα, καθώς «έκαψε» το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα διέλυσε το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο.
Τα νέα δεδομένα δεν σημαίνουν αυτόματη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν πλέον συνθήκες που την ευνοούν, ανάλογα, βέβαια, με το περιβάλλον και τις ισορροπίες που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τις εκλογές.
Πολλώ δε μάλλον που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων συμπλέουν στην προσπάθεια να αναδείξουν όλες τις πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών και, βέβαια, να μην αφήσουν την υπόθεση να «ξεχαστεί», όπως φαίνεται να ελπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σύγκλιση των δύο πλευρών είναι μονόδρομος, τόσο σε επίπεδο τακτικής για το αμέσως επόμενο διάστημα, όσο και στρατηγικά, για την κατάκτηση της εξουσίας.
Είναι γεγονός ότι και τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το χώρο της Κεντροαριστεράς και με τη Ν.Δ. για το ευρύτερο κέντρο, αλλά θα ήταν στρατηγικό λάθος να μην εξετάσουν το θέμα κυβερνητικής συνεργασίας εάν η αριθμητική των κοινοβουλευτικών εδρών την ευνοήσει.
Εναλλαγή στην πρωθυπουργία ή πρωθυπουργός κοινής αποδοχής
Όσο για τη «μοιρασιά» των θέσεων και των αξιωμάτων, πολλές λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν εάν και εφόσον έρθει εκείνη η στιγμή, ακόμα και εκείνη της εναλλαγής στην πρωθυπουργία ή της τοποθέτησης προσώπου κοινής αποδοχής.
Είναι, βέβαια, νωρίς ακόμα για τέτοιους σχεδιασμούς, πολλώ δε μάλλον που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το χώρο του από τη θέση του πρωθυπουργού και να διαχειριστεί το θέμα εκτονώνοντας τις πιέσεις μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις αναμόρφωσης του πλαισίου των παρακολουθήσεων.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όμως, βασίζεται στο αδύναμο επιχείρημα -που αποδομήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο- ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, καθώς και στην ελπίδα ότι σε βάθος χρόνου το θέμα θα… «ξεχαστεί».
Είναι γεγονός ότι η επικαιρότητα αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά υπάρχει πλέον ένας ωκεανός ενδείξεων ότι οι παρακολουθήσεις δεν ήταν μεμονωμένες, αντιθέτως, υπήρχε ένα μεγάλο «παρασύστημα» διασυνδεδεμένο μάλιστα με το Κράτος (δια της ΕΥΠ) το οποίο πραγματοποιούσε εκτεταμένες παρακολουθήσεις.
Ίσως μάλιστα η υπόθεση Ανδρουλάκη και Κουκάκη να είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
Επιπλέον από το σκάνδαλο έχει τρωθεί το κύρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά στο εξωτερικό, όπως μαρτυρά η εκτεταμένη κάλυψη που έχει το θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η επίθεση στην κυβέρνηση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας με έμφαση ότι οι παρακολουθήσεις αφορούσαν όχι μόνον τον ίδιο, αλλά ολόκληρο το κόμμα του και δίνοντας το στίγμα ότι «κόβει» τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία και βγάζει εκτός συζήτησης κάθε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.
Το γεγονός ότι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει μια μέρα πριν «με τα κρεμμυδάκια» την κυβερνητική γραμμή άμυνας για τις παρακολουθήσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά εθεωρείτο, μέχρι πρότινος, πιθανός «καταλύτης» μιας συνεργασίας των δύο πλευρών.
Από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος -διακεκριμένος συνταγματολόγος ο ίδιος- μίλησε για «μείζον ατόπημα και βαριά προσβολή του Συντάγματος» είναι φανερό ότι βρίσκεται πλέον και εκείνος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έδωσε και το «σύνθημα» για έναν κεντρώο -ακόμα και κεντροδεξιό- χώρο που μπορεί να ασπάζεται την πολιτική Μητσοτάκη στο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας, αλλά παραδοσιακά, σχεδον «γονιδιακά», έχει ψηλά στον κώδικα αξιών του το σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών και του κοινοβουλευτικού fair play.
Η σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Βενιζέλος βέβαια δεν παύει να έχει μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Όμως πιθανόν να μην ισχύει το ίδιο για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Λίγες ημέρες προτού «σκάσει» το σκάνδαλο με την υπόθεση της παρακολούθησής του, το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις γυναικοκτονίες, ενώ το τελευταίο διάστημα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών κάποιες δηλώσεις του θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως πιο κοντινές στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα πλέον η υπόθεση των υποκλοπών δίνει πρόσθετα επιχειρήματα σε όσους στο ΠΑΣΟΚ ήθελαν να αποτρέψουν μια νέα σύμπραξη με τη συντηρητική παράταξη, θυμίζοντας την κατάρρευση που υπέστη το κόμμα ύστερα από την συμπόρευση με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά.
Γιατί ο Ανδρουλάκης άφησε τις «θεσμικές ευγένειες» και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση
Μαντζουράνης: Ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα για τις παρακολουθήσεις από τις 31 Μαρτίου του 2021