Πολιτική

Γιατί ο Ανδρουλάκης άφησε τις «θεσμικές ευγένειες» και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση

Εξέπληξε ακόμα και τους στενότερους συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης όταν τη Τετάρτη εξέδωσε μια δήλωση που έριχνε ευθείες βολές στον πρωθυπουργό αλλά και συνολικά την κυβέρνηση με αφορμή την παρακολούθηση του κινητού του. Η αντιπολιτευτική στάση που διατηρούσε όλο το διάστημα που είχε ως βασικό κανόνα την μετριοπάθεια και την θεσμική ευγένεια, αυτή τη φορά έμεινε πίσω.

Αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως συνεχώς επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα αλλά θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας. Όπως επισημαίνουν πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το επόμενο διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, εντός και εκτός βουλής, ώστε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να γίνει γνωστό, όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στον ελληνικό λαό, ποιος είναι ο λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τον «κοριό» της ΕΥΠ επί τρεις μήνες στο κινητό του.

Στην πύρινη σημερινή του ανακοίνωση, υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να τον ενημερώσει «στο αυτί» η κυβέρνηση για τους λόγους που παρακολουθούνταν αλλά δημόσια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, δεν απάντησε ποτέ στην προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, να επικοινωνήσει μαζί του ώστε να του εξηγήσει.

Λίγο αργότερα, ήρθε η νέα απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που επιμένει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να μη θέλει να ενημερωθεί από τον κ. Γεραπετρίτη. «Η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Χάρης Καστανίδης και Ευαγγελία Λιακούλη

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης μαζί με την Ευαγγελία Λιακούλη, έδωσαν «μάχη» όπως επισημαίνουν πηγές της Τρικούπη στο politicus.gr, να οριστεί ημερομηνία για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών που θα διερευνήσει την υπόθεση. Κι αυτό, διότι όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα χαριστούν στην κοκορομαχία μεταξύ των Μητσοτάκη – Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, αλλά διότι επιθυμούν να διερευνηθεί πράγματι η υπόθεση σε βάθος και να δοθούν απαντήσεις, μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που στόχο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Όμως, το αίτημα αυτό (αντίστοιχο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν «πέρασε». Έτσι, στις 22/8 όταν θα ανοίξει η βουλή τότε θα αποφασιστεί η ημερομηνία που συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών. Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως δεν το βάζουν κάτω δίνοντας ακόμη και διεθνή διάσταση στο ζήτημα. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, εκτός από τις συνεχόμενες συνεντεύξεις που δίνει αυτό το διάστημα στον ελληνικό Τύπο, έχει απαντήσει στα αιτήματα και ξένων ΜΜΕ που τον προσεγγίζουν έχοντας «σκανδαλιστεί» από την υπόθεση που όπως υπογραμμίζει ο ξένος Τύπος, ταρακουνά την ελληνική κυβέρνηση.

Αποχαιρέτα την συγκυβέρνηση που χάνεις

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σχολιάζουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις απομακρύνουν κι άλλο την υποψία συγκυβέρνησης μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι αρκετά βαθύ και μοιάζει – τουλάχιστον για την ώρα – πολύ δύσκολο να βρεθεί μια γέφυρα μεταξύ Πειραιώς – Τρικούπη.

Ειδικότερα, ακόμη και τα στελέχη που βλέπουν πιο θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες διατηρούν χαμηλούς ή και εκκωφαντικά σιωπηλούς τους τόνους.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και την ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Βενιζέλου – Γεραπετρίτη, ίσως και η πρώτη δημόσια σύγκρουση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση. Η συνταγματική αντιπαράθεση που είχαν οι δύο πολιτικοί, προκάλεσε αρκετά σχόλια ενώ ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ακόμη και «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη την κυβερνητική γραμμή».

Ειδήσεις σήμερα:

Μαντζουράνης: Ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα για τις παρακολουθήσεις από τις 31 Μαρτίου του 2021

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Ο φόβος τους για έλεγχο δεν κρύβεται, η ενοχή τους φωνάζει

Τι δεν αλλάζει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ

Αρετή Πανάγου

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago