Η γνωστή στήλη του Politico «Brussels Playbook» αφιερώνει για δεύτερη ημέρα ένα μεγάλο μέρος της για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, και με ειρωνικό ύφος καυτηριάζει όσα δεν είπε κατά τη χθεσινή του έκτακτη παρέμβαση ο Κυριάκος Μητοστάκης.
Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το κινητό του πολιτικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ παρακολουθείτο και έριξε την πλήρη ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αρνούμενος πως γνωρίζει οτιδήποτε για το σκάνδαλο. Διευκρίνισε δε πως ήταν νόμιμη. Στη συνέχεια το Politico αναφέρεται σε «διαλεκτική μετατόπιση ευθυνών» που επιχείρησε ο Μητσοτάκης και καυτηριάζει τη δήλωσή του περί κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΥΠ.
«Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την ΕΥΠ για κατασκοπεία αρχηγού της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπηρεσία – αλλά όχι, φυσικά, την εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό», γράφει η στήλη, ρίχνοντας βολές στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος αποποιήθηκε κάθε εμπλοκή και δεν ζήτησε ούτε συγγνώμη προς τον Ανδρουλάκη.
Στη συνέχεια το Politico σχολιάζει αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με την φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;».
Εγείρει δε το ερώτημα ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τις ενέργειες της υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού, παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
«Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», γράφει και παραθέτει τρία κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία έκανε «γαργάρα» ο Μητσοτάκης, αλλά χρήζουν άμεσα απάντησης, καθώς είναι καθοριστικά ως προς την έκβαση της υπόθεσης.
Ποιος ο λόγος που κατασκόπευαν τον Ανδρουλάκη;
Τι γνωρίζουμε: O Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση.
Αν δεν διέταξε την υποκλοπή ο Μητσοτάκης τότε ποιος;
«Όχι πολλά, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό», γράφει το Politico. Ακόμα και τα διεθνή Μέσα έσπευσαν να σχολιάσουν την εκκωφαντική σιωπή του Μητσοτάκη ως προς το αίτημα του Ανδρουλάκη να μάθει ποιος διέταξε την παρακολούθηση και για ποιον λόγο.
Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα-χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το Predator;
Άλλο ένα ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο από τον Πρωθυπουργό.
«Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του χθες το βράδυ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε», αναφέρεται στην στήλη, με το Politico να παραθέτει την έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο που τόνιζε ότι είναι «πιθανό» πως «οι υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες» στην Ελλάδα έχουν αγοράσει λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση.
Φθινόπωρο πολιτικών εξελίξεων – Κυρίαρχο το σκάνδαλο των υποκλοπών
Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τις υποκλοπές ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…