Τον αναμενόμενο απόπλου του γεωτρύπανου «Αbdulhamid Han» ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις περιοχές στις οποίες θα πλεύσει το θηριώδες πλοίο, αλλά ούτε και σε ποιες περιοχές θα γίνουν έρευνες, με αποτέλεσμα να εξυφαίνονται πολλά σενάρια.
Μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν, το επόμενο ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί είναι το πότε θα εκδοθεί η NAVTEX για τις περιοχές στις οποίες θα καταπλεύσει το πλωτό γεωτρύπανο της χώρας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NAVTEX δεσμεύει κάποιες περιοχές για έρευνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν εκεί έρευνες. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τις τουρκικές NAVTEX.
«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποστείλουμε το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται Abdülhamid Han, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».
Κατά συνέπεια από αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου, αναμένεται η έξοδος του “Αμντουλχαμίτ Χαν” στην Ανατολική Μεσόγειο από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, για να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για τη γνωστή επιστολή της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ, στην οποία επισημοποιούνται οι θέσεις της και οι βλέψεις της στο Αιγαίο, επιστολή στην οποία έχει απαντήσει αναλυτικά η Αθήνα, με δική της επιστολή στον ΟΗΕ.
Νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αύριο, το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο Αιγαίο θέλουμε μια σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, αλλά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση».