Categories: Οικονομία

Χρηματιστήριο: Πιο ήπιες οι πιέσεις αλλά δεν ανέκαμψε ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίστηκε και σήμερα η πτωτική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς σε πιο περιορισμένα πλαίσια αλλά με αισθητά μειωμένη την αξία των συναλλαγών γεγονός που καταδεικνύει τη διστακτικότητα των επενδυτών για νέες κινήσεις σε ένα τοπίο που παραμένει αδιευκρίνιστο.

Ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε στην έναρξη των συναλλαγών μια ανοδική προσπάθεια  φτάνοντας ως τις 896 μονάδες, όμως το εγχείρημα αποδείχθηκε βραχύβιο αφού οι δυνάμεις του εξαντλήθηκαν με αποτέλεσμα να κλείσει στις 889,58 μονάδες με πτώση 0,60% και αρκετά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 888,05 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/10 (888,59 μονάδες).

Το σημαντικό πάντως είναι ότι σε αντίθεση με την χθεσινή ημέρα, όπου η σοβαρή υποχώρηση των τιμών συνοδεύτηκε από την αύξηση της αξίας των συναλλαγών, οι σημερινές πιέσεις ασκήθηκαν με συναλλαγές μειωμένες στο επίπεδο των 50,7 εκατ. ευρώ, γεγονός που ίσως να αντανακλά την εξασθένηση της δυναμικής των πωλητών.

Ο τραπεζικός δείκτης που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών για τους μακροοικονομικούς κινδύνους είχε και σήμερα καθαρά πτωτική τάση, επηρεασμένος κυρίως από την πτώση της Eurobank κατά 1,60% ενώ η Alpha Bank έχασε 0,41%, η Εθνική 0,97% και η Τρ. Πειραιώς 0,72%.

«Βαρίδι» -παρά την μικρή της συμμετοχή- παρέμεινε και σήμερα η μετοχή της Attica Bank που συνέχισε την πορεία διόρθωσης μετά τις υπερβολές της Δευτέρας υποχωρώντας κατά 29,94%. Με αυτές τις επί μέρους κινήσεις ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε την συνεδρίαση με πτώση 1,41%.

Στον αντίποδα έρεισμα στον Δείκτη έδωσε η μετοχή της Coca Cola HBC που έκλεισε με άνοδο 0,41% ενώ από τις πτωτικές πιέσεις της συνεδρίασης διασώθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ με οριακή άνοδο 0,07%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες συναλλαγές της ημέρας η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 0,71%, ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 0,95%, η Mytilineos κατά 0,81% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά 0,57%. Θετικό κλείσιμο για την Jumbo με άνοδο κατά 0,80%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά παρά τον επιβαρυντικό κι αστάθμητο παράγοντα της πανδημίας, παραμένει ενθαρρυντική, σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο. Η 12η έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν είναι σε γενικές γραμμές θετική και θα απελευθερώσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ ενώ και οι ανακοινώσεις από σημαντικές εισηγμένες, επιβεβαιώνουν την σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα η Eurobank και ακολουθεί την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago