Categories: Οικονομία

Απίστευτη δήλωση Τσακλόγλου: Αύξηση μισθών μόνο με… αύξηση της παραγωγικότητας

Είναι μάλλον κοινός τόπος ότι σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, η αύξηση μισθών θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητάς της και, κατά συνέπεια, σε επιτάχυνση της ανάπτυξής της, κάνοντάς τη πιο ανταγωνιστική. Ή ότι ένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ή μιας κρίσης όπως η σημερινή ενεργειακή, είναι η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου έχει μια εντελώς διαφορετική θεώρηση επ αυτού: Λέει ότι αύξηση στους μισθούς δεν χρειάζεται, καθώς θα εκθρέψει τον πληθωρισμό και δεν θα συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία. Αντίθετα, υπεραμύνθηκε των έκτακτων επιδοτήσεων επειδή, όπως παραδέχθηκε, σε αντίθεση με την αύξηση του μισθολογικού κόστους, μπορούν να… ανακληθούν αργότερα!

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Kontra”, ο κ. Τσακλόγλου είπε ουσιαστικά “όχι” σε αυξήσεις μισθών, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως οι αποδοχές των εργαζομένων πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία, “διαφορετικά αν δώσεις αυξήσεις οι οποίες να είναι πολύ πέρα από τις δυνατότητες της οικονομίας, απλά μειώνεις την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με αποτελέσματα τα οποία τα είδαμε τα προηγούμενα χρόνια”.

Όταν η κουβέντα στράφηκε στο ράλλυ των τιμών της ενέργειας που φτωχοποιεί τα νοικοκυριά, ο υφυπουργός παραδέχθηκε πως όταν έχουμε αύξηση στις τιμές της ενέργειας, ουσιαστικά έχουμε μεταφορά πόρων από τις χώρες που καταναλώνουν ενέργεια, σε χώρες οι οποίες παράγουν ενέργεια, όπως επισήμανε, δηλαδή είναι σαν να γίνεται φτωχότερη όλη η κοινωνία. Στο… αυτονόητο ερώτημα εάν η αύξηση του μισθολογικού κόστους θα βοηθούσε τους εργαζομένους να ξεπεράσουν την κρίση, απάντησε ότι “αν αυτό το πρόβλημα προσπαθήσουμε να το κάνουμε μέσω αυξήσεων στο μισθολογικό κόστος, αυτό το μισθολογικό κόστος, αργά η γρήγορα θα περάσει πάνω στις τιμές. Είναι κάτι το οποίο το είδαμε στην 10ετια του 70 και αυτό ήταν κάτι που εξέθρεψε τον πληθωρισμό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία”.

Ο κ. Τσακλόγλου πάντως, υπεραμύνθηκε των έκτακτων επιδοτήσεων, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα τους. Του χαρακτήρα… “ασπιρίνη και βλέπουμε αργότερα”, δηλαδή. “Ειναι διαφορετικό πράγμα να δίνονται επιδοτήσεις”, είπε, “για παράδειγμα στο να μπορέσουν να κρατηθούν χαμηλότερα οι τιμές, δηλαδή να φύγουμε σε τομείς εκτός του μισθολογικού κόστους, που ελπίζουμε ότι αργότερα η αύξηση τιμών της ενέργειας θα έχει έναν παροδικό χαρακτήρα, οπότε αυτά τα μέτρα θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω και να συνεχίσουμε κανονικά. Γιατί αν όλη αυτή η ιστορία περάσει στο μισθολογικό κόστος, νομίζω αργά ή γρήγορα αυτό θα περάσει στις τιμές και θα έχουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό αργότερα.

“Αυτό όμως το οποίο βλέπουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι όταν έχεις μια αλόγιστη αύξηση μισθών, απλά αργά ή γρήγορα σου δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σου. Δηλαδή μεγάλο μέρος της έξτρα ζήτησης, πηγαίνει σε ζήτηση εισαγομένων αγαθών και τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε”.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago