Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν την αποκλειστική πληροφορία που δημοσίευσε το Σάββατο το ieidiseis και ο Βασίλης Σκουρής και σύμφωνα με την οποία η αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζεται στην αρχή της νέας Ολομέλειας του Κοινοβουλίου να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τηλεφώνων.
Η Κουμουνδούρου θα ήθελε η κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής να γινόταν από κοινού με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτίστως δε με το ΠΑΣΟΚ, στον αρχηγό του οποίου έγινε η απόπειρα για την παρακολούθηση του κινητού του, ενώ επιδιώκει να συσφίξει και τις σχέσεις του μαζί του καθώς προωθεί την πρόταση της «κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων». Εκτιμά, όμως, πως και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφει την πρόταση θα την στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, στο τέλος, θα αναγκαστεί να την ψηφίσει και το κυβερνών κόμμα. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, θα οριστικοποιηθούν μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με υπογράφοντα τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να γίνει με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με βάση την πρόβλεψη του αναθεωρημένου Συντάγματος, (άρθρο 68 παρ. 2). Σύμφωνα με αυτό η κατάθεση αιτήματος συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών. Για να εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής τη συγκρότηση της Επιτροπής θα πρέπει να έχει τη θετική ψήφο των 2/5 του συνόλου των παρόντων βουλευτών. Ήτοι, 120 στην περίπτωση που παρίστανται και οι 300.
Σήμερα, η ΝΔ, μετά τη διαγραφή και ανεξαρτητοποίηση Μπογδάνου διαθέτει 157 βουλευτές, ενώ η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 85 (έχει διαγραφεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής), ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 22, ΚΚΕ 15, Ελληνική Λύση 10 και Μέρα25 (μετά τις δυο αποχωρήσεις) 7. Ανεξάρτητοι είναι τέσσερις βουλευτές. Συνεπώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν, αν όμως αναληφθεί πρωτοβουλία κατάθεσης της πρότασης από την Κουμουνδούρου θεωρείται βέβαιο ότι θα την ψηφίσουν και τα άλλα κόμματος της αντιπολίτευσης, ενώ λογικά, όπως και με τη λίστα Πέτσα, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα την αρνηθεί.
Παρά, πάντως, την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί και να ξεχαστεί το θέμα των παρακολουθήσεων, είναι βέβαιον ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο.
Καλίν:Το Αμπντούλ Χαμίτ θα κάνει έρευνες όπως το Ορούτς Ρέις
Πολιτικές ανακατατάξεις στην Ιταλία – Πού θα κριθούν οι εκλογές
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…