Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τις υποκλοπές – Το χρονικό, ο νόμος που άλλαξε

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πρακτικές ομερτά, για την σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης:

 «Αφού όλη μέρα χθες βομβάρδιζε τα Μέσα Ενημέρωσης με διαρροές όπου μεταξύ άλλων περιείχαν διαλόγους και τοποθετήσεις υπουργών της που πρόβαλαν ιστοσελίδες και κανάλια, από την κατά τα άλλα μυστική διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μόλις ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να ομολογήσει την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και μάλιστα με υπόδειξη ξένων υπηρεσιών, άρχισε να ψελλίζει περί ισόβιας μυστικότητας και παραβίαση απορρήτου.

Συνεχίζοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει 5 σοβαρά ερωτήματα .

– Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ έναν οικονομικό συντάκτη που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας; Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτοί;

– Αν η παρακολούθηση όπως είπε ο κ. Κοντολέων, έγινε μετά από αίτημα ξένης υπηρεσίας, ποια είναι αυτή;

– Η ΕΥΠ ανταποκρίνεται άκριτα στα αιτήματα ξένων υπηρεσιών που θέλουν να παρακολουθούν Έλληνες πολίτες;

– Γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να θολώσει τα νερά όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη και μιλούσε για υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών όταν τον δημοσιογράφο όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντολέων τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ;

– Θα απαντήσει η κυβέρνηση ποιος είναι αυτός ο “ιδιώτης ” που με το ίδιο link παραβίασε το κινητό του κ. Κουκάκη και επιχείρησε να παραβιάσει και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι αυτός ο “ιδιώτης ” που παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;​

Το χρονικό

Οι ρίζες της υπόθεσης εντοπίζονται στο 2020, όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ερευνά τη δικαστική εξέλιξη των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στον  Όμιλο Λογοθέτη, υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες. Στις 12 Αύγουστου 2020, έχοντας βάσιμες υποψίες ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται, ο Θ. Κουκάκης απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η τροπολογία

Τον Μάρτιο, ωστόσο, του 2021 η κυβέρνηση προχωρά σε μια πρωτοφανή μεθόδευση. Τροποποιεί τον νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε όσους παρακολουθούνται, έστω και για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνουν γνώση έστω και εκ των υστέρων. Στο εξής όσοι παρακολουθούν για λόγους εθνικής ασφαλείας ή λένε ότι παρακολουθούν γι’ αυτόν τον λόγο έχουν το ακαταδίωκτο. Μέλη της ΑΔΑΕ, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρός της φαίνεται ότι διαφώνησαν με τη διάταξη, δημοσιοποιώντας τη διαφωνία τους. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, που την υπογράφει, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το περιεχόμενο της διάταξης, παραπέμποντας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Την τροπολογία ψηφίζει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψηφίζουν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Σε αυτό το φόντο, όπως αναμενόταν, ο Θ. Κουκάκης παίρνει απάντηση από την ΑΔΑΕ (Ιούλιος 2021) ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας».

Το τηλέφωνο του δημοσιογράφου συνεχίζει να παρακολουθείται. Στο insidestory δημοσιεύεται ρεπορτάζ με την απάντηση που λαμβάνει ο Κουκάκης από το Citizen Lab. Πρόκειται για το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Καναδά που σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία εξετάζει τα ύποπτα τηλέφωνα (το Citizen Lab συνεργάζεται τώρα και με την τεχνική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, που εντόπισε την απόπειρα κατά Ανδρουλάκη). Η απάντηση είναι ότι το τηλέφωνο του Κουκάκη είχε χακαριστεί από το Predator τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου – 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Στο μεταξύ, στις αρχές Ιουνίου του 2022 οι Reporters United δημοσιεύουν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης είχε μετά το 2019 επιχειρηματικές δραστηριότητες και συναλλαγές με πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με τις εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator. Κατά τις ίδιες αποκαλύψεις, ο κ. Δημητριάδης είχε σχέση και με εταιρεία που φέρεται ότι έχει προμηθεύσει με λογισμικό υποκλοπώντην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), της οποίας άμεσος πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός.

Ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού έκανε λόγο για «ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών». Η κυβέρνηση, εντούτοις, καλείται να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την υπόθεση, καθώς ο διεθνής κλοιός στενεύει γύρω από το Μαξίμου. Το μήνυμα της Κομισιόν (Εuractiv) ότι είναι «απαράδεκτες οι παρακολουθήσεις αν επιβεβαιωθούν» προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα

ΚΚΕ: «Κενό γράμμα» το απόρρητο των επικοινωνιών με κυβερνητική ευθύνη

Νίκος Ξυδάκης / Η παγίδα της «τοξικότητας» και τα outsourcing του σεκιουριτά

Έρνο Ρούμπικ: “Μισό αιώνα μετά, ο κόσμος είναι χειρότερος από πολλές απόψεις”

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago