Η πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τους Πρασίνους σε Ελλάδα και Τουρκία επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο, αναβλήθηκε όμως γιατί νόσησε με κορωνοϊό. Τα προγραμματισμένα «ραντεβού» της στις δύο χώρες, σε υψηλό επίπεδο και με πολλούς συμβολισμούς, θα γίνουν τελικά το επόμενο τριήμερο, από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουλίου. Εν μέσω θέρους κι ενώ πολλοί συνάδελφοί της βρίσκονται σε διακοπές, η ίδια μεταβαίνει την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή κι από εκεί στη συνέχεια στην Τουρκία.
Τα θέματα που θα βρεθούν στην κορυφή των επαφών παραμένουν ωστόσο λίγο-πολύ τα ίδια. Ίσως το μόνο που έχει αλλάξει έκτοτε είναι ότι η Τουρκία έχει άρει την απειλή βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – εκκρεμεί βέβαια η κύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο. Κατά τα λοιπά η πολιτική και διπλωματική ατζέντα παραμένει βαριά: πόλεμος στην Ουκρανία, παροχή στρατιωτικής βοήθειας, επισιτιστική κρίση αλλά και οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να διατρέχει κινδύνους και τη νέα τουρκική επιθετικότητα να αμφισβητεί πλέον ευθέως την ελληνική εδαφική ακεραιότητα μέχρι την Κρήτη και να προκαλεί έντονη ανησυχία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως δίνει η Αναλένα Μπέρμποκ και στο κεφάλαιο του προσφυγικού, τόσο κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Η συνεργασία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η αλληλεγγύη είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των επαφών. Στο μεταξύ όμως και η διερεύνηση πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών για πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων αλλά και εκμετάλλευσης προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα, θέματα στα οποία η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών δίνει έμφαση όπως μας προϊδέασε πρόσφατα μέσω ενός tweet για την κατάσταση στην περιοχή του Έβρου και του ισπανικού θύλακα Μελίγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπέρμποκ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με κλιμάκο της Frontex στον Πειραιά, αποφεύγει, ωστόσο, να συναντηθεί με την ηγεσία του Λιμενικού λόγω της εκκρεμότητας σχετικά με τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις.
«Δεν θα είναι ένα εύκολο ταξίδι» η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα, εκτίμησε ο Ronald Meinardus, πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επικεφαλής του Προγράμματος Μεσογείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή. «Ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι θα πει καθαρές κουβέντες, αλλά αυτές τις καθαρές κουβέντες θα τις πει κυρίως σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα όπου πηγαίνει αύριο το βράδυ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πάντα στην πρώτη θέση.
Όπως είπε ο κ. Meinardus, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, ένα θέμα το οποίο οι Πράσινοι το έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. «Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις καταγγελίες αυτές και είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το συζητήσουν. Από δημοσιογραφικές πηγές γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει ορισμένα γεγονότα στα σύνορα της Θράκης και η ελληνική κυβέρνηση θα έχει όλη την ευχέρεια να εξηγήσει τη θέση της», τόνισε μεταξύ άλλων.
Μπέρμποκ: Η Ελλάδα θα έχει την αλληλεγγύη της Γερμανίας
«Με πονάει να ακούω πόσο βαθιά είναι μέχρι σήμερα τα τραύματα, τα οποία προκάλεσαν όχι μόνον κάποιες αποφάσεις χρηματοοικονομικής πολιτικής, αλλά και ενέργειες ορισμένων πολιτικών στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων» λέει, σε άρθρο της στα “Νέα”, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, εν όψει της άφιξής της στην Ελλάδα.
Η κ. Μπέρμποκ θα έχει την Παρασκευή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρεται και στην Τουρκία: «Δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ» λέει και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ενώ υπόσχεται αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Σημειώνει ότι παρά τα τραύματα που άφησαν οι χειρισμοί κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης, θέλει να γίνει στροφή στο μέλλον, σε κοινές πρωτοβουλίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική με την επίκαιρη ενεργειακή κρίση.
Συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρώτη στάση της Αναλένα Μπέρμποκ είναι λοιπόν η Αθήνα και πρώτο της μέλημα να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής κατοχής, με επισκέψεις σε ιστορικά σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας. Μάλιστα είναι η δεύτερη Πράσινη πολιτικός και μέλος της συγκυβέρνησης που μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα επισκέπτεται ιστορικά μνημεία του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα. Η κουλτούρα μνήμης και συγκεκριμένα η ανάδειξη αυτού του ακανθώδους κεφαλαίου των ελληνογερμανικών σχέσεων αποτελούν στόχους της γερμανικής κυβέρνησης, που είχαν συμπεριληφθεί και στην κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.
Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη σε προσφυγικό κέντρο έξω από την Αθήνα, επαφές με εκπροσώπους ανεξάρτητων ΜΚΟ και ακτιβιστών αλλά και των αρμόδιων για τη φύλαξη των συνόρων αρχών. Για την Αναλένα Μπέρμποκ η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής αλλά και μιας λελογισμένης πολιτικής ασφάλειας που θέτει στο επίκεντρο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πολιτικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό της Νίκο Δένδια αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, με την ενεργειακή κρίση αλλά και τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο. Είναι γενονός ότι η Γερμανία τελευταία, παρά τις ατυχείς δηλώσεις εκπροσώπων τύπου, κατέστησε σαφές από το Βερολίνο ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να αναμένει κανείς στην κοινή συνέντευξή τύπου με τον Νίκο Δένδια την Παρασκευή είναι μια επανάληψη των διατυπώσεων αυτών με ξεκάθαρα λόγια. Ανοιχτό παραμένει βέβαια το ζήτημα της πώλησης τουρκικών υποβρυχίων προς την Τουρκία, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που κατά τη γερμανική κυβέρνηση έχει συνομολογηθεί στο παρελθόν και συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Ενδιαφέρον έχουν επίσης ενδεχόμενες διευκρινίσεις της Αν. Μπέρμποκ για πιθανή γερμανική διαμεσολάβηση της Γερμανίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: υπό ποια μορφή και με ποιες κόκκινες γραμμές.
Η «συνολική εικόνα» στο επίκεντρο των επαφών στην Τουρκία
Στην Τουρκία η Αναλένα Μπέρμποκ θα έχει αντίστοιχες επαφές με τον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, όπου θα δώσουν επίσης κοινή συνέντευξη τύπου. Η επιλογή της Κωνσταντινούπολης την τελευταία στιγμή ίσως να μην είναι τυχαία, δεδομένου ότι μόλις την Τετάρτη εγκαινιάστηκε το νέο κέντρo παρακολούθησης των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και του ΟΗΕ, στην οποία φαίνεται ότι έχει συμβάλει και η Τουρκία. Για την Τουρκία η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική επιτυχία για την υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης.
Εκτός των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και του «θερμού» καλοκαιριού που ήδη διανύουν οι δύο χώρες,με την Τουρκία μάλιστα να εξαγγέλλει την αποστολή νέου ερευνητικού πλοίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά τους πρόσφατους «κόκκινους» χάρτες του αν. Αιγαίου, στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπέρμποκ αναμένεται να βρεθεί και η κατάσταση στη βόρεια Συρία και συγκεκριμένα οι τουρκικές επιθέσεις σε αυτόνομες κουρδικές περιοχές. Μάλιστα λίγο πριν από το ταξίδι της στην Τουρκία, η Αναλένα Μπέρμποκ δέχεται πίεση από τη νεολαία των Πρασίνων, με την αντιπρόεδρο της κομματικής νεολαίας Σάρα Λι Χάινριχ να ζητά από τη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών μέσω της εφημερίδας ΤΑΖ μια ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή.
Το ταξίδι της Γερμανίδας υπΕξ ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Ιουλίου στην Άγκυρα, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της τουρκικής αντιπολίτευσης αλλά και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να σχηματίσει από κοντά συνολική εικόνα για την κατάσταση στη χώρα, ενόψει των προεδρικών εκλογών την επόμενη χρονιά. Το ταξίδι θα κλείσει με επίσκεψη σε τουρκικό προσφυγικό κέντρο κοντά στην Άγκυρα.
Πηγή: DW