Σε ένα ξέφρενο ράλλυ έχουν επιδοθεί οι τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το γ΄ τρίμηνο του 2021, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι αυτή η τιμολογιακή “υπερθέρμανση” των ακινήτων οφείλεται στην αύξηση (κατά 20%) των οικοδομικών υλικών που εκτόξευσε το κόστος κατασκευών και ανακαινίσεων/συντήρησης των διαμερισμάτων, στο θερμό ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα της Golden Visa, αλλά και τη μείωση των διαθέσιμων διαμερισμάτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους ανήκει σε αλλοδαπούς (κυρίως Κινέζους) οι οποίοι είτε τα χρησιμοποιούσαν για βραχυχρόνια μίσθωση, είτε για προσωπική χρήση και τα διατηρούν κλειστά λόγω της πανδημίας. Ενδιαφέρον υπάρχει και σε περιοχές που θεωρείται ότι θα αναπτυχθούν έντονα, όπως για παράδειγμα πέριξ του έργου του Ελληνικού.
Άνοδο στις τιμές των ακινήτων έχει φέρει και η… αναμονή για αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων που θα τα κάνουν πιο ελκυστικά σε επενδυτές. Πρόκειται για την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών και τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησής τους, ώστε ο υπολογισμός των φόρων κατοχής και μεταβίβασης να γίνεται με τιμές ζώνης πιο κοντά στις τρέχουσες εμπορικές. Αργότερα μέσα στη χρονιά αναμένεται και η επικαιροποίηση, με προοπτική ενεργοποίησης από το 2023, των συντελεστών εμπορικότητας και παλαιότητας. Το νομοσχέδιο με τον νέο ΕΝΦΙΑ δρομολογείται για το τέλος Ιανουαρίου με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα να έχει γίνει η πρώτη εκκαθάριση με βάση τους νέους συντελεστές, ώστε η περίοδος αποπληρωμής να ξεκινήσει από τον Μάρτιο.
Οι τιμές
σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων και την καταγραφή τους, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων της ΤτΕ, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.
Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 7,6% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,2% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 4,5% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,1% και 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχα τρίμηνα του 2020. Για το 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,2% αντίστοιχα.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν μεγαλύτερη (9,8%) στην Αθήνα και στη συνέχεια μεγαλύτερη (8,7%) στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία που δίνει η ΤτΕ αναφέρουν ότι το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 6,7% και 8,3% αντίστοιχα στην Αθήνα, 4,6% και 5,4% στη Θεσσαλονίκη, 2,1% και 4,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,3% και 3,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2020, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2019 ήταν 7,8%, 5,0%, 0,2% και 1,8% αντίστοιχα.
Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το γ΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 4,4% και 6,4%, ενώ για το 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,7%.