Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ που κατεδαφίζουν τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί «επανάσταση στην αγορά εργασίας» και «εγγύηση και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζόμενου».
Στις ίδιες καταγγελίες προχωρούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, που σημειώνουν ότι «η θριαμβευτική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ένα σουπερμάρκετ και στην Τράπεζα Πειραιώς δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, καθώς από την πρώτη ημέρα καθιέρωσης της ψηφιακής κάρτας διευθυντικά στελέχη “παροτρύνουν” καθημερινά τους εργαζόμενους “να δηλώσουν τη νόμιμη ώρα αποχώρησης στο σύστημα και να συνεχίσουν την εργασία τους εκτός ωραρίου”»! Επίσης, ο σύλλογος στην Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας, από την οποία ζητήθηκε η διενέργεια σχετικών ελέγχων, δεν ανταποκρίθηκε, εμφανίζοντας την ίδια ραθυμία που τη διακρίνει τα τελευταία χρόνια ως προς την επιβολή της νομιμότητας»!
Το τρικ της ευέλικτης προσέλευσης
Με καταγεγραμμένα αυτά τα περιστατικά και κυρίως την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα των εργοδοτών που συνεχίζεται και μετά την (πιλοτική) εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας από την 1η Ιουλίου σε σουπερμάρκετ και τράπεζες, 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τη βουλευτή και τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη για «τα σοβαρά κενά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αλλά και την πρόβλεψη της “ευέλικτης προσέλευσης”, που ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και υπονομεύουν τον έλεγχο των παραβιάσεων».
Αναλυτικά, οι βουλευτές είπαν ότι ανακύπτει ζήτημα σε ό,τι αφορά την «ευέλικτη προσέλευση», αφού δεν αποσαφηνίζεται ούτε ο όρος ούτε οι προϋποθέσεις εφαρμογής της. Επιπλέον, «δεν αποσαφηνίζεται ούτε στη βάση ποιου νομοθετικού πλαισίου και σε ποια αιτιολογική βάση ούτε με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα συμφωνείται η ευέλικτη προσέλευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνουν ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι χρήσιμο εργαλείο, «δεν αποτελεί όμως πανάκεια», καθώς προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, που -σε καμία περίπτωση- δεν διασφαλίζεται από μια κυβέρνηση που απαξίωσε το ΣΕΠΕ, απορρύθμισε και ενθαρρύνει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας των υπερωριών και της υπερεργασίας κατάφερε να δηλωθούν για πρώτη φορά 6 εκατ. ώρες υπερωριών, που μέχρι τότε ούτε δηλώνονταν ούτε πληρώνονταν, με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των εργαζόμενων και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Η ερώτηση στον Κ. Χατζηδάκη
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημειώνουν ότι α) η σχέση εργοδότη εργαζόμενου δεν είναι ισότιμη και ο εργαζόμενος είναι το αδύναμο μέρος που χρήζει προστασίας από το κράτος πρόνοιας, β) η ευέλικτη προσέλευση δύναται να γίνει μετά την έναρξη του δηλωθέντος ωραρίου έως το αργότερο 120 λεπτά, γ) ότι κατά την απογραφική διαδικασία ο εργοδότης δηλώνει για κάθε μισθωτό τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν τον χρόνο εργασίας και ένα από αυτά τα στοιχεία είναι η ευέλικτη προσέλευση, υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την κατάργηση “του βάσιμου λόγου απόλυσης”, τις αντεργατικές ρυθμίσεις και επιλογές της, την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών πλήττει τους εργαζόμενους και διαμορφώνει συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλούν τον Κ. Χατζηδάκη να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
* Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και η αιτιολογική βάση αυτής της «ευελιξίας»;
* Πώς διασφαλίζεται η συμφωνία ή η διαφωνία του εργαζόμενου να εφαρμόσει ευέλικτο ωράριο;
* Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιείται η ευέλικτη προσέλευση από τους εργοδότες ως επιπλέον ώρες αδήλωτης εργασίας;
* Πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι ώστε να μην υποκύπτουν στις πιέσεις να δηλώνουν άλλο ωράριο από αυτό που πραγματικά εργάζονται;
Οι 5+1 λόγοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας