Αναφορές στον Βρετανό συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ έγιναν σήμερα στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονΑλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Ακούγοντας σας, κ. Μητσοτάκη, μου ήρθαν στο μυαλό τα σαρκαστικά λόγια του Τζορτζ Όργουελ από το 1984, ότι “ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία αποτελεί σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη”. Επενδύετε κ. Μητσοτάκη σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε από την πλευρά του στον κ. Τσίπρα στη δευτερολογία του αναφέροντας ότι δε νομίζει ότι είναι ο συγγραφέας τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όπως είπε: «ενδιαφέρουσα και η αναφορά σας στον Όργουελ. Αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι ο Όργουελ ήταν ένας συγγραφέας που ενώ ξεκίνησε ως αριστερός, πήγε να πολεμήσει στον εμφύλιο Ισπανίας. Έγραψε πολλά βιβλία. Δύο είναι τα πιο σημαντικά του: το 1984, ενώ έγραψε και τη Φάρμα των Ζώων που για όσους δεν γνωρίζουν αποτέλεσε μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου απολυταρχισμού. Άλλαξε απόψεις ο Όργουελ κατά τη διάρκεια της ζωής του, δε νομίζω ότι είναι ο συγγραφέας τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά όταν θέλετε να κάνετε τέτοιες αντιπαραβολές».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια είπε ότι «ο Τζορτζ Όργουελ προς το τέλος της ζωής του είχε πει το εξής: “κάθε γραμμή των σοβαρών μου έργων, όλων αυτών που έχω γράψει από το 1936 έχει γραφτεί άμεσα ή έμμεσα ενάντια στον απολυταρχισμό και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού όπως τον καταλαβαίνω”. Κι αν αναφέρεστε στη κριτική του στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού τότε αναφερόμενος σε αυτή εδώ την πτέρυγα κρούετε ανοιχτές πόρτες, διότι γνωρίζετε φαντάζομαι τη μήτρα και την καταγωγή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από το ευρωκομμουνιστικό κίνημα της ανανέωσης και της κριτικής στον υπαρκτό σοσιαλισμό».
Στον Τζορτζ Όργουελ αναφέρθηκε στη δευτερολογία του και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Πολύ Όργουελ έπεσε σήμερα και από τους δύο σας, κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα. Δεν μας είπατε όμως όλη την ιστορική αλήθεια και οι δυο σας όπως πάντα. Δεν μας είπατε ότι ο κ. Όργουελ υπήρξε καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Το 1949 κατέδωσε τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπέρναρντ Σω και 38 άλλους επιφανείς διάσημους επιστήμονες και διανοούμενους. Με χαρακτηρισμούς όπως “κρυπτοκομμουνιστές”, “πράκτορες της Μόσχας” κι άλλα σχετικά. Δηλαδή μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος εκτός των άλλων».