Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να ενημερώσει για τα όπλα που έχει στείλει στην Ουκρανία, αποκαλυπτικός πίνακας φέρνει την Ελλάδα στην 8η θέση μεταξύ των χωρών που έχουν στηρίξει το Κίεβο με στρατιωτική βοήθεια, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr. Αντιστοιχεί σε 260 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη λίστα πάνω από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Σε πίνακα που δημοσιεύει το BBC με τους μεγαλύτερους χορηγούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η Ελλάδα είναι πάνω από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ιταλία. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Πολωνία και η Γερμανία. Ο πίνακας αφορά στις δεσμεύσεις των χωρών μέχρι τις 7 Ιουνίου.
Αρνήθηκε την ενημέρωση ο Παναγιωτόπουλος
Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την ενημέρωση για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να προκαλεί σάλο στις αρχές Ιουνίου όταν επιτέθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για «διαρροές». Όταν κλήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, να απαντήσει σχετικά με το αν θα στείλουμε και άλλα όπλα στην Ουκρανία, σημείωσε πως «θα έρχονται και θα ζητούν διαρκώς. Γίνονται συζητήσεις και προσεγγίσεις».
Προκάλεσε δε, αντιδράσεις όταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε, με αφορμή δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» με στοιχεία για όπλα που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία, πως θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων σχετικά με το σύστημα πληροφοριών που έχει γίνει «ελβετικό τυρί».
Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προχώρησε στον ακριβή αριθμό όπλων που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι έχουν σταλεί «τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές» και πρόσθεσε «είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση».
Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος εξήγησε πως «το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη».
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο-πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνα μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε».
Σε κάθε περίπτωση, η λίστα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, φέρει τη χώρα σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους «μεγάλους δωρητές» του Κιέβου, έστω κι αν η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στοιχεία.
Το Κίεβο ζητά κι άλλα όπλα
Σε ό,τι αφορά χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί -αντί για δεσμεύσεις για δαπάνες- ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει ότι έχει παράσχει 1,6 δισ. δολάρια και ακόμη 1,2 δισ. σε προγράμματα που «τρέχουν», από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει κάνει έκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση και είπε ότι το μηνιαίο κόστος της άμυνας στην Ουκρανία είναι περίπου 5 δισ. δολάρια!
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η επιτυχία στο πεδίο της μάχης απαιτεί τεράστια γκάμα όπλων, καθώς και εκπαίδευση, ανταλλακτικά και υποστήριξη.
«Κανένα οπλικό σύστημα δεν είναι ασημένια σφαίρα», σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό Mark Milley. Ωστόσο, πολλά οπλικά συστήματα πιστεύεται ότι έχουν παίξει βασικό ρόλο στη σύγκρουση μέχρι στιγμής.
Με τις ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά της χώρας υπό έντονο ρωσικό βομβαρδισμό, οι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πολύ καλύτερες προμήθειες πυροβολικού και πυρομαχικών για να διατηρήσει τις βασικές της θέσεις.
Μέχρι στιγμής, πιστεύεται ότι 10 εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς είτε έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία είτε βρίσκονται στο δρόμο, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Η Ουκρανία δεν έχει σταματήσει να λέει ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα για να σταματήσει η προέλαση της Ρωσίας.