Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε δημόσιες τοποθετήσεις να επιμένει ότι το θέμα της ενεργειακής κρίσης είναι παροδικό όπως επίσης ότι υπάρχει ετοιμότητα για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των καταναλωτών εφόσον χρειαστεί, το γεγονός όμως είναι ότι οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα ήρθαν για να μείνουν.
Έτσι, στη χονδρεμπορική αγορά της Ευρώπης η Ελλάδα φιγουράρει στις κορυφές της λίστας της ακρίβειας, μαζί με Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος της επόμενης ημέρας (23/11/2021) από την πλατφόρμα EnergyLive, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη στα 270,65 ευρώ/MWh. Πρώτη είναι η Ελβετία με 273,79 ευρώ/MWh, ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία (270,21 ευρώ/MWh), Βέλγιο (267,73 ευρώ/MWh) και Γερμανία (241,87 ευρώ/MWh), καθώς επανέρχεται η κρίση της ενέργειας στην Ευρώπη και συνεχίζονται οι διαταραχές που κοστίζουν ακριβά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υψηλές τιμές καταγράφονται και στις δυο χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία (225,58 ευρώ/MWh).
Παράλληλα, νέα πίεση δέχονται και οι χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
Δεν φαίνεται αποκλιμάκωση στον ορίζοντα
Πάντως, ως φαίνεται, σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών δεν θα υπάρξει εντός του χειμώνα και στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέχρι στιγμής όλες οι επιβαρύνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, που δεν σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τις διεθνείς εξελίξεις στο αέριο (π.χ. κόστη εγχώριας αγοράς εξισορρόπησης), μετακυλίονται στη λιανική, δηλαδή στους καταναλωτές, μέσω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων.
Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, ακόμα και οι νέες υψηλότερες επιδοτήσεις στο ρεύμα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο πάλι θα αποδειχθούν ανεπαρκείς σε σχέση με το ύψος των πραγματικών ανατιμήσεων, απαιτώντας επιπλέον αναπροσαρμογή στην αναπροσαρμογή.