Categories: Πολιτική

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια στους πολίτες για τη διαχείριση πανδημίας και οικονομίας

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα από τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της τηλεόρασης του OPEN αφού καταγράφουν δύο σημαντικές διαπιστώσεις:

Αφενός, τη δυσαρέσκεια των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα μέτωπα και της πανδημία και της οικονομίας.

Αφετέρου, την αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα στα κόμματα καθώς κλείνει η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και τα δύο κόμματα εξουσίας βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν και τους ψηφοφόρους που χάνουν να μετακινούνται προς το ΚΙΝΑΛ που και σε αυτήν τη μέτρηση εμφανίζεται ενισχυμένο.

Δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση

Ως προς το πρώτο πόρισμα, στην ερώτηση «είστε ή όχι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας», αρνητικά απαντά το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα και θετικά το 35%.

Αναφορικά με το αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στην ενέργεια έχουν βοηθήσει, το 38% απαντά «καθόλου», το 28% «λίγο» ενώ το 16% λέει ότι τον βοήθησε «αρκετά» και μόλις το 4% «πολύ».

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους σε εκκλησίες και σούπερ μάρκετ

Στο ερώτημα αν πρέπει να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς rapid test στις εκκλησίες, το 67% απαντά αρνητικά, το 21% θετικά και το 12% δεν απαντά.

Στα ερώτημα αν πρέπει να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς rapid test στα σούπερ μάρκετ, το 62% απαντά αρνητικά, το 28% θετικά και το 10% δεν απαντά.

Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά με από κοινού απώλεια δυνάμεων – Άνοδος του ΚΙΝΑΛ

Στη μέτρηση της εκλογικής δύναμης, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν πτώση των ποσοστών τους – σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco- με αποτέλεσμα η διαφορά ανάμεσα στους δύο να είναι στο 9,7%, η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τις εκλογές του 2019. Από την απώλεια των δύο κομμάτων φαίνεται να επωφελείται το Κίνημα Αλλαγής που σημειώνει άνοδο 3,3%.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 33,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, το ΚΙΝΑΛ 9,7%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 4,3%, το ΜέΡΑ 25 3,1%, η ΧΑ 1,7%, η Πλεύσης Ελευθερίας 1,6%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,7%, άλλο κόμμα 2,6% και αναποφάσιστοι 12,8%.

Για το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, το 57% απάντησε πως θέλει εξάντληση της 4ετίας, έναντι του 28% που επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Το 15% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Προτιμούν Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα

Σε επίπεδο προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς σε όλα τις σχετικές ερωτήσεις προηγείται με μεγάλη διαφορά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 37% των προτιμήσεων στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό» με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 25% και το κανένας το 32%.

Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 36% στην ερώτηση αναφορικά με ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για τη διαχείριση της πανδημίας ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 19%. Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Α. Τσίπρα με 37% έναντι 22%.

Ντέρμπι για «3» η διεκδίκηση της αρχηγίας στο ΚΙΝΑΛ

Ντέρμπι ανάμεσα σε τρεις φαίνεται ότι θα είναι η εκλογή για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προηγείται ως προς την καταλληλότητα με βραχεία κεφαλή του Ανδρέα Λοβέρδου ενώ τρίτος έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στο ερώτημα: «Ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζετε, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο πλέον ικανός και κατάλληλος για να εκλεγεί πρόερδος του ΚΙΝΑΛ», ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 33% και ο Ανδρέας Λοβέρδος το 32%. Τρίτος ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 24%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων από τις 15-20 Νοεμβρίου.

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago