Αντιπαράθεση πυροδοτούν οι όροι με τους οποίους μπαίνουν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος ενώ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει ότι ο Ερντογάν έκανε πίσω γιατί πήρε όσα ήθελα και μάλιστα σε βάρος και της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, την ικανοποίησή του για την προοπτική της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλε άφησε αιχμές για την ως τώρα στάση της Τουρκίας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για το ΝΑΤΟ και ότι, σε αυτή τη συγκυρία, δεν επιτρέπονται άλλα πεδία αστάθειας εντός της Συμμαχίας.
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».
Για τη συμφωνία γύρω από την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είπε: «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Είμαστε μέλος από το 1952. Σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
Συμφωνία σε βάρος της Ελλάδας λέει ο Κατρούγκαλος
Με ανάρτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, δεσμεύτηκαν να πωλούν όπλα στην Τουρκία, αλλά και να τη στηρίζουν σε δράσεις της εκτός συνόρων.
Ο κ. Κατρούγκαλος γράφει: Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύθηκαν να πουλάνε όπλα σε Τουρκία και να στηρίξουν συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής ΕΕ, ό,τι κι αν κάνει σε Αιγαίο, Κύπρο, Συρία, Λιβύη. Ο Κ. Μητσοτάκης σιωπηλός. Η πολιτική του «πιστού κ δεδομένου» σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Η Βρετανία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περίπτωση κρίσης
Άρση του βέτο από Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία – Τι κέρδισε η Άγκυρα