Η Ολλανδία ανακοίνωσε χθες την άρση των περιορισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ώστε να αντισταθμίσει μια πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια μέρα μετά τη λήψη παρόμοιου μέτρου από τη γειτονική της Γερμανία.
“Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση άρση των περιορισμών παραγωγής για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα από το 2022 έως το 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ρομπ Γέτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
“Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορούν εκ νέου να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα αντί του μέγιστου ορίου 35%”, πρόσθεσε.
Η ολλανδική απόφαση λαμβάνεται την επομένη της απόφασης της Γερμανίας να καταφύγει περισσότερο στον άνθρακα για να αντισταθμίσει τις μειώσεις των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε τον Μάιο την αναστολή των παραδόσεων στον ολλανδικό προμηθευτή GasTerra, που ανήκει εν μέρει στο ολλανδικό κράτος, αφότου η εταιρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.
“Πρέπει να υπογραμμίσω ότι υπάρχει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου επί του παρόντος” στην Ολλανδία, τόνισε ο Γέτεν. “Ωστόσο, περισσότερες χώρες είναι τώρα υπό πίεση (από τη Ρωσία)”, εξήγησε. “Αυτό μας ανησυχεί. Λόγω των ανησυχιών αυτών, ανακοινώνω σήμερα μια κρίση φυσικού αερίου του επιπέδου 1: έγκαιρη προειδοποίηση”, πρόσθεσε.
Παρότι το υψηλότερο επίπεδο είναι το επίπεδο 3, διευκρίνισε, “επί του παρόντος ο κίνδυνος να μην κάνουμε τίποτα είναι πολύ μεγάλος”.
Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είχε “προετοιμάσει αυτή την απόφαση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του τις τελευταίες ημέρες”.
Οι ολλανδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα δεν μπορούσαν από τον Ιανουάριο να λειτουργούν σε επίπεδο άνω του 35% της μέγιστης ικανότητάς τους ώστε να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η Γερμανία θα περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ανησυχιών για πιθανές ελλείψεις από τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία.
Ως μέλος του οικολογικού Κόμματος των Πρασίνων, ο υπουργός Οικονομίας προώθησε νόμο τον Απρίλιο του 2022 ώστε το 80% της ενέργειας να το καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τάσσεται και κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Ο υπουργός Οικονομίας, θιασώτης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει την παραγωγή αυξάνοντας την καύση άνθρακα, ενός πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου.
«Αυτό είναι πικρό αποτέλεσμα, αλλά είναι απλά απαραίτητο σε αυτήν την κατάσταση να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου» ανέφερε το στέλεχος των πρασίνων.
Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφότου η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι μειώνει δραστικά τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τεχνικούς λόγους, αλλά οι Γερμανοί θεωρούν ότι η απόφαση αυτή έχει πολιτικά κίνητρα.
«Είναι προφανές ότι η στρατηγική του (του Ρώσου Προέδρου Putin είναι να μας αναστατώσει ανεβάζοντας την τιμή και διαιρώντας την Ευρώπη, είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας.
Η επιδείνωση στην αγορά φυσικού αερίου…
«Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.
Οι ποσότητες που λείπουν μπορούν ακόμη να αντικατασταθούν και οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου εξακολουθούν να γεμίζουν, αν και τιμές έχουν αυξηθεί.
Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι επί του παρόντος εγγυημένη. Όμως η κατάσταση είναι σοβαρή.
Ως εκ τούτου, ενισχύουμε περαιτέρω τις προφυλάξεις και λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται, επομένως πρέπει να αποθηκεύεται περισσότερο αέριο, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ οριακά τον χειμώνα.
Τώρα θα κάνουμε τα επόμενα βήματα.
Επιταχύνουμε την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πρωτοφανή τρόπο, προωθούμε την αποθήκευση φυσικού αερίου και οδηγούμε στην επέκταση των τερματικών σταθμών LNG και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο σύνολο εργαλείων.
Θα μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία ώστε να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης.
Ανάλογα με την κατάσταση, θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα».
«Με το νόμο, δημιουργούμε ένα απόθεμα αντικατάστασης αερίου Αυτό σημαίνει περισσότερα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για μια μεταβατική περίοδο.
Αυτό είναι πικρή εξέλιξη, αλλά σε αυτήν την κατάσταση είναι σχεδόν απαραίτητο να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.
Πρέπει και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποθηκεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου πρέπει να είναι γεμάτες το χειμώνα.
Αυτό έχει κορυφαία προτεραιότητα.
Άμεσα η επέκταση Υποδομών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)
Η Γερμανία δεν έχει ακόμη λιμάνι όπου μπορεί να εκφορτώνεται υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ενισχυθεί ο εφοδιασμός φυσικού αερίου από μη ρωσικές πηγές και έτσι να γίνει ανεξάρτητος από τις ρωσικές εισαγωγές.
Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή των λεγόμενων πλωτών τερματικών LNF.
Πρώτον, έχει εξασφαλίσει τέσσερα ειδικά πλοία, τα λεγόμενα FSRU, στα οποία το υγρό αέριο μετατρέπεται ξανά σε φυσικό αέριο.
Δεύτερον, με τον νόμο για την επιτάχυνση LNG, έχει δημιουργήσει τις νομικές προϋποθέσεις για να επιταχύνει την κατασκευή των απαραίτητων συνδέσεων στην ξηρά, έτσι ώστε δύο από τα τέσσερα πλοία FSRU να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία το χειμώνα και έτσι να τροφοδοτηθεί το LNG στο γερμανικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.
Σημειώνει ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης έχουν πληρότητα μόνο κατά 56%.
Πριν από ένα χρόνο η Γερμανία προμηθευόταν το 100% του φυσικού αερίου που ήθελε από τη Ρωσία.
Τώρα παίρνει μόνο το 40% του αερίου που έπαιρνε πριν από ένα χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί 2,5 φορές περισσότερος χρόνος για να γεμίσουν οι δεξαμενές, επομένως θα χρειαστεί να μειωθεί το μερίδιο φυσικού αερίου και να χρησιμοποιηθεί άνθρακας
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία σπεύδει να κατασκευάσει πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG.
Από πού θα έρθει το υγροποιημένο φυσικό αέριο;
Το 20% της χωρητικότητας LNG των ΗΠΑ τέθηκε εκτός σύνδεσης στις 8 Ιουνίου
Στις 8 Ιουνίου, μια έκρηξη στις εγκαταστάσεις LNG του Freeport στο Τέξας έθεσε εκτός λειτουργίας το 20% της παραγωγής LNG των ΗΠΑ.
Η διακοπή οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κατά 18% υψηλότερα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν πάνω από 60%.
Έκτοτε, οι τιμές στις ΗΠΑ έχουν πέσει σχεδόν 60 σεντς στα 6,71 δολάρια.