Βουτιά 4,6% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 822 μονάδες, ενώ ξεπούλημα και πτώση 5,9% κατέγραψαν οι τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές ξεπούλησαν και τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να ανέβει η απόδοσή τους (η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή τους).
Η αφορμή είναι οι ευρύτερες αναταράξεις που συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας (μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα.
Ωστόσο η συνέπειες στην ελληνική αγορά είναι εντονότερες, καθώς στο νέο περιβάλλον δημιουργούνται αυξημένες ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές.
Ισχυρότερες πιέσεις δέχονται το ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 3%. Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2022 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,7%. Ανάλογου εύρους αύξησης στην ελληνική αγορά έχει να εμφανιστεί από τα τέλη του 2015 – αρχές – 2016.
Το selloff στις μετοχές, συνδυάστηκε με ένα άγριο ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει στο 4,6%, αντανακλώντας την αυξημένη ανησυχία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, με τον πληθωρισμό και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να κυριαρχούν στην ατζέντα. Το κλίμα στους εγχώριους χρηματιστηριακούς κύκλους δεν βοηθάει ούτε και η διογκούμενη γεωπολιτική ένταση με την γειτονική Τουρκία, με το θερμόμετρο στο Αιγαίο να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και των εκτιμήσεων για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων «χτυπούν» και τα ελληνικά χρεόγραφα, που σήμερα -λόγω και της αργίας του Αγίου Πνεύματος- συσσωρεύουν και τις χθεσινές απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων.
Το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο αντανακλά με τη σειρά του τις πιέσεις που δέχονται οι διεθνείς αγορές, καθώς εχθές και επίσημα o αμερικανικός δείκτης S&P 500 πέρασε σε Bear Market, καταγράφοντας απώλειες άνω του 20% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο δείκτης Dow Jones έχασε 876 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,79% – ενώ ενδοσυνεδριακα έφτασε να χάνει έως και 980 μονάδες.
Αντίστοιχα, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3,88%, φτάνοντας στις 3.749,63 μονάδες.
Στον αντίποδα, αμβλύνονται οι πιέσεις στην Ευρώπη, καθώς λίγο μετά τις 16:30 την Τρίτη ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατέγραφε οριακές απώλειες 0,10% και ο CAC-40 στο Παρίσι ήταν στο -0,62%, ενώ χθες ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο είχε κλείσει με απώλειες 1,32%.
Τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να οδηγήσουν στελέχη της Federal Reserve να εξετάσουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, εκπλήσσοντας τις αγορές.
Οι αξιωματούχοι, είχαν δηλώσει ότι ήταν έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτή την εβδομάδα και ξανά στη συνάντησή τους τον Ιούλιο. Αλλά είχαν επίσης πει ότι οι προοπτικές τους εξαρτώνται από την εξέλιξη της οικονομίας όπως περίμεναν. Η έκθεση για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας από το Υπουργείο Εργασίας έδειξε μεγαλύτερο άλμα στις τιμές τον Μάιο από ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι.
Σημειώνεται ότι αύριο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να αναμένουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείεται και μια αύξηση 0,75%, μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για να εκτοξευτεί σε υψηλό 41 ετών.
Πτώση και στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν ασταθείς την Τρίτη μετά τo sell off στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, εν μέσω φόβων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ασκήσουν επιθετική νομισματική πολιτική με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,33%. Οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 1,5% ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν 0,7%. Με οριακές μεταβολές ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Τα παγκόσμια χρηματιστήρια σημείωσαν αναταράξεις τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην πιθανότητα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό.