Η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια δεν δημιούργησε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας, δεν ενίσχυσε αποτελεσματικά το έμψυχο δυναμικό και τα υλικά μέσα της πυροσβεστικής και δεν προχώρησε στις αναγκαίες δράσεις πρόληψης τονίζει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και στο δημοσιογράφο Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου.
- Πως αξιολογείτε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στις φωτιές στον Υμηττό; Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι έσβησε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε 6-7 ώρες…
Αυτό που παραλείπουν ωστόσο να τονίσουν είναι πως σε 7 ώρες κάηκαν 4.322 στρέμματα, 11 κτίσματα και 4 οχήματα. Αν το μέτρο της ετοιμότητας είναι πως δεν κάηκε ολοσχερώς ο Υμηττός, η Γλυφάδα και η Βούλα και η πυρκαγιά δεν έσβησε στη θάλασσα όπως συνέβαινε πέρυσι, τότε ο πήχης τους είναι πολύ χαμηλά. Εκτός και αν εννοούμε ως ετοιμότητα την άμεση διαβεβαίωση του κ. Πατούλη που εμφανίστηκε εσπευσμένα για να απεκδυθεί οιασδήποτε ευθύνης. Τρία χρόνια αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό στο κρίσιμο αυτό πεδίο. Δεν πήρε κανένα μάθημα από τα 1,33 εκ στρέμματα καμένης γης του περσινού καλοκαιριού. Δε δημιούργησε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, δεν ενίσχυσε αποτελεσματικά το έμψυχο δυναμικό και τα υλικά μέσα της πυροσβεστικής και δεν προχώρησε στις αναγκαίες δράσεις πρόληψης. Η μόνη έγνοια του κ. Μητσοτάκη ήταν η δημιουργία ενός υπουργείου – κελύφους, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κυριολεκτικά για τα μάτια του κόσμου και για κάμποσες θέσεις μετακλητών.
- Ποια στρατηγική οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα απέναντι στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων;
Ο πολλαπλασιασμός των τουρκικών ιταμών απειλών και προκλήσεων συμπίπτει με την απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής στρατηγικής από την ελληνική κυβέρνηση. Η δική της στρατηγική στηρίχθηκε στην αυταπόδεικτα εσφαλμένη θεωρία για τη δήθεν «απομονωμένη» Τουρκία. Τώρα που καταλάγιασε ο επικοινωνιακός θόρυβος από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μοιάζουν στην κυβέρνηση να «πέφτουν από τα σύννεφα» με τη στάση του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου. Πως η τακτική του πρόθυμου, πειθήνιου και προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθούν ανταμείβεται με την εκκωφαντική σιωπή ή ακόμη και με την απουσία των συμμάχων μας. Έστω και αργά, έστω και τώρα, καλό είναι ο κ. Μητσοτάκης να ακούσει τη φωνή της λογικής και να υιοθετήσει, επιτέλους, μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική στήριξης των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων. Αντί να αναλώνεται σε κινήσεις για εσωτερική κατανάλωση, είναι ανάγκη να επιστρέψει στην εθνική στρατηγική της άσκησης πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής συνεργασιών και συμμαχιών με άξονα τα εθνικά μας συμφέροντα.
- Ζητάτε απαντήσεις για την απαλοιφή των ονομάτων του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλων από την δικογραφία της Novartis. Αποκλείετε το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους;
Για τις πρακτικές της στη χώρα μας, αυτή η εταιρεία πλήρωσε ένα τεράστιο πρόστιμο στις ΗΠΑ. Όταν περιήλθε μέρος των πληροφοριών για την εδώ δραστηριότητά της σε γνώση της δικαιοσύνης με τη συνδρομή των ίδιων των αμερικανικών αρχών, ξεκίνησε η προσπάθεια για διερεύνηση των εγχώριων πτυχών της. Και, ώ του θαύματος, το σκάνδαλο για τον υπόλοιπο πλανήτη, στην Ελλάδα έγινε «σκευωρία». Και αντί να διερευνηθεί η εμπλοκή ή μη κρατικών αξιωματούχων, διώχθηκαν οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες, ακόμη και οι εισαγγελικοί λειτουργοί που έκαναν το καθήκον τους, διερευνώντας το. Και μέσα σε αυτό το παράδοξο, ανακαλύπτεται λαθροχειρία σε επίσημο έγγραφο του FBI το οποίο αναφέρεται σε ιδιαίτερα κρίσιμες λεπτομέρειες. Επιβάλλεται η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης της παραποίησης με την προσήκουσα σοβαρότητα και η επανοριοθέτηση της υπόθεσης Novartis στις πραγματικές διαστάσεις της. Είναι θέμα λειτουργίας των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών αυτής της χώρας να επιτραπεί στη δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το καθήκον της χωρίς άλλα «αμετάφραστα» και «αδιευκρίνιστα» σκοτεινά σημεία.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση στη Βουλή για την αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Γιατί διαφωνείτε με αυτή την απόφαση;
Η Ελλάδα δεν είναι αποικία για να μαθαίνουμε από Αμερικανούς και Γερμανούς Υπουργούς τέτοιες εξελίξεις. Ποια άλλη «έμπνευση» του κ. Μητσοτάκη θα μάθουν τελευταίοι οι πολίτες, το Κοινοβούλιο και τα επιτελεία; Ας καταλάβει επιτέλους πως δεν μπορεί η προσωπική ατζέντα του να υπερβαίνει την εθνική στρατηγική. Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την λήψη αυτής της απόφασης και ποιο είναι το οικονομικό κόστος για την αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 με ίσο αριθμό γερμανικών Marder που άλλες χώρες δεν τα δέχθηκαν ούτε με δωρεάν παραχώρηση; Πότε θα τα παραλάβουμε και από που θα φύγουν τα οχήματα που παραχωρούμε; Υπάρχει περίπτωση να αποδυναμωθεί η άμυνα συγκεκριμένων περιοχών εάν δεν υπάρξει ομαλή διαδικασία αντικατάστασης τους και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού; Για ποιο λόγο προχωράμε σε τριγωνικές συναλλαγές οπλικών συστημάτων εμπλεκόμενοι ολοένα και βαθύτερα στον πόλεμο της Ουκρανίας αντί να λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να επανέλθει η διπλωματία στο προσκήνιο και να γίνει η Ελλάδα μέρος της λύσης από την οποία μόνο οφέλη θα έχουμε;
- Με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας καταργήθηκε το δικαίωμα ακρόασης ασφαλισμένων για τις συντάξεις τους. Τι αντιπροτείνετε για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στις συντάξεις χωρίς «εκπτώσεις» στα δικαιώματα των πολιτών;
Το 2015 παραλάβαμε σε εκκρεμότητα 386.000 αιτήματα συνταξιοδότησης και το 2019 παραδώσαμε συνολικά 186.000 αιτήματα σε εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ διέλυσε εκ νέου το σύστημα απονομής των συντάξεων το οποίο είχε όντως προβλήματα και παρουσίαζε καθυστερήσεις, αλλά πάντως λειτουργούσε. Τώρα, ο κ. Χατζηδάκης με το πρόσχημα τη δήθεν επίσπευση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων παραβιάζει ακόμη και το άρθρο 20 του Συντάγματος, καταργώντας το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης πριν από την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης. Εκτός και αν εννοεί πως οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που συσσωρευτήκαν με ευθύνη της κυβέρνησης θα μειωθούν με απορριπτικές αποφάσεις – εξπρές για τις οποίες οι πολίτες θα ενημερωθούν «κατόπιν εορτής». Φυσικά, η σημερινή ιδιωτικοποιημένη επικουρική ασφάλιση και το ξεχαρβαλωμένο σύστημα απονομής συντάξεων θα καταργηθούν άμεσα και θα αντικατασταθούν από ένα σύγχρονο, άμεσο προοδευτικό σύστημα προς το συμφέρον των συνταξιούχων και όχι της κυβέρνησης και των funds.