Δέκα όρους, οι οποίοι άπτονται της άρσης προστασίας βασικών πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που επίσης συνιστούν παρέμβαση και στο δικαιικό σύστημα τρίτων χωρών, θέτει η Άγκυρα για να άρει το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όσο πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, εντείνεται το παζάρι της Άγκυρας, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΑΤΟ, που επιθυμεί διακαώς την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Τους όρους που έχει θέσει η Τουρκία, που κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία για υπόθαλψη τρομοκρατών και υποστηρικτών τους, έφερε στο φως η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η εκπλήρωση των όρων αυτών μπορεί να πείσει την Τουρκία να ξανασκεφτεί την άρση του βέτο για την ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει, η λίστα με τους 10 όρους κατατέθηκε στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών που πήγαν στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις στις 25 Μαΐου.
Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:
• Και οι δυο χώρες πρέπει να διακηρύξουν την υποστήριξή τους στην Τουρκία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένων των PKK, DHKP/C, FETO, το Ισλαμικό κράτος και τις οργανώσεις που σχετίζονται με αυτές, υιοθετώντας και σχετική νομοθεσία
• Να απαγορεύσουν τη δραστηριότητα και να κλείσουν τα γραφεία οργανώσεων που βρίσκονται στα εδάφη τους και σχετίζονται με το PKK, και να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία τους, αποκλείοντας την πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.
• Στην ίδια γραμμή, να μην επιτραπεί η δραστηριότητα της οργάνωσης FETO του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν· και να κλείσουν οι σχετικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ.
• Να εκδώσουν άτομα που σχετίζονται με «τρομοκράτες» και να μην επιτρέπεται η διαδήλωση ατόμων που σχετίζονται με αυτές τις οργανώσεις με τις σημαίες των οργανώσεων αυτών.
• Να άρουν το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
• Να συνεργαστούν με τις τουρκικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Τον τελευταίο μήνα, εν όψει και της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα παραστούν οι ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών, εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και άλλοι ηγέτες χωρών μελών της συμμαχίας, έχουν αποδυθεί σε αγώνα πειθούς της Τουρκίας να μην εμποδίσει τη διεύρυνση της Συμμαχίας, με πενιχρά αν όχι ανύπαρκτα έως σήμερα αποτελέσματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει σκληρύνει τη στάση του έναντι όλων, πιθανώς έχοντας στην άκρη του μυαλού του και τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αλλά και παζαρεύοντας την επανένταξη της Άγκυρας στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ.
Ήπιες οι εκφράσεις της έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Αποφάσισε αποχή
Στην Τουρκία ο Λαβρόφ – Αναζητείται λύση για τα σιτηρά της Ουκρανίας