Η Ελλάδα προειδοποίησε την Τουρκία ότι αγγίζει τα όρια της αυτοσυγκράτησης και της υπομονής μετά από μια περίοδο έντονων τουρκικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων υπερπτήσεων και απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Τα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», είπε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε διεθνές ακροατήριο τη Δευτέρα.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, υποτιθέμενου συμμάχου του ΝΑΤΟ.
«Αισθανόμαστε περίεργα έχοντας έναν σύμμαχο που επέβαλε απειλή πολέμου εναντίον μας εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε ένα από τα νόμιμα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων πέραν των έξι μιλίων. Απειλή πολέμου από τον έναν σύμμαχο εναντίον του άλλου; Δεν θέλω να έχω τέτοιους συμμάχους», είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να έχει έναν σύμμαχο που πραγματοποιεί 40 επιπλέον υπερπτήσεις κάθε μέρα. «Όχι μόνο εισβολές στον εναέριο χώρο μας, αλλά υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές. Μερικές φορές οι υπερπτήσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο», τόνισε ο Παναγιωτόπουλος.
«Μετά τις εξελίξεις στο ουκρανικό, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι έχει μια ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της, εντός της Δύσης, και μέσα στο πλαίσιο αυτό διαπραγματεύεται με όλους και για όλα» επισήμανε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι».
«Όσο αφορά την Ελλάδα, ζητά διακαώς θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ασκεί μια πολιτική εκφοβισμού, και όσο εμείς αντιστεκόμαστε την κλιμακώνει. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να έχουμε μια θερμή περίοδο στο καλοκαίρι γιατί έχουμε τις δυναμικές των εκλογών και στην Ελλάδα και στην Τουρκία – κυρίως στην Τουρκία, αυτό μας ανησυχεί. Υπάρχει επίσης έντονη διπλωματική κινητικότητα. Προσπαθεί η Δύση να κρατήσει την Τουρκία εντός πλαισίου. Δεν μπορώ να θυμηθώ πρόσφατα να έχουμε υπουργό Εξωτερικών να επισκέπτεται τη χώρα μας, και αμέσως μετά Γερμανός καγκελάριος. Εκτιμώ ότι η κινητικότητα αυτή δείχνει μια ανησυχία για το ότι μπορεί να υπάρξει μια θερμή κατάσταση το καλοκαίρι, αλλά ταυτόχρονα θυμίζω ότι δείχνει και μια στήριξη της Ελλάδος από τους συμμάχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Έχουν τα τελευταία δύο χρόνια οι Τούρκοι, και δεν μιλούν πλέον μόνο περί αποστρατικοποίησης, αλλά το θέτουν και σαν όρο κυριαρχίας. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου επαρκέστατα από την ελληνική πλευρά. Δεν είναι νομική η προσέγγισή τους. Είναι σε μια λογική ισχύος και σε μια λογική εκφοβισμού. Αυτό που τους εξοργίζει περισσότερο είναι ότι η Αθήνα εγκατέλειψε τη λογική του κατευνασμού, υιοθετώντας ένα δόγμα διεθνοποίησης και αποτροπής. Έχει ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Κι αυτό έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην Άγκυρα» υπογράμμισε ο κ. Δεσποτόπουλος.