Κόσμος

Πούτιν: Δεν φταίμε εμείς για την επισιτιστική κρίση

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να διασφαλίσει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια, κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει την «ομηρία» πλοίων και πληρωμάτων και υποστήριξε ότι Ουκρανία και κυρώσεις ευθύνονται για την επισιτιστική κρίση

«Δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε πλοία που μεταφέρουν σιτηρά…», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχειρηματολογώντας ότι δεν είναι η Μόσχα αυτή που ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι Rossiya-1 TV, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια. Παράλληλα, κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει την «ομηρία» πλοίων και πληρωμάτων, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι αυτή που έχει ναρκοθετήσει τα λιμάνια.

Επίσης, υποστήριξε ότι το Κίεβο και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι αυτές που ευθύνονται για την επισιτιστική κρίση και έκανε λόγο για «κοντόφθαλμη» πολιτική της Δύσης που έχει οδηγήσει και στην κρίση στον τομέα της ενέργειας.

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν ενώ την ερχόμενη βδομάδα (και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφτεί στην Τουρκία, όπου –σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου– θα συζητηθεί και η δημιουργία ενός πιθανού θαλάσσιου διαδρόμου για τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές.

Τι είπε ο Πούτιν

Τα προβλήματα με τα τρόφιμα παγκοσμίως ξεκίνησαν πριν τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος. Όπως τόνισε, η Ρωσία είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια που είναι υπό τον έλεγχο της. «Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του ελλιμενισμού των πλοίων και τη μετακίνησή τους στη θάλασσα του Αζόφ και τη Μαύρη θάλασσα προς κάθε κατεύθυνση».

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να θέσει «κανέναν όρο» και υποστήριξε ότι «πολλά πλοία» είναι εγκλωβισμένα σε ουκρανικά λιμάνια και τα πληρώματα παραμένουν εκεί ως όμηροι. Η Ρωσία δεν εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών και αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από τα λιμάνια στη Μαύρη θάλασσα και μέσω γειτονικών χωρών όπως η Λευκορωσία. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι: μέσω των ουκρανικών λιμανιών αφού απο-ναρκοθετηθούν, μέσω άλλων λιμανιών όπως αυτών των Μπερντιάνσκ και Μαριούπολης, μέσω του Δούναβη και της Ρουμανίας, μέσω Ουγγαρίας και Πολωνίας. Ο πιο απλός και φτηνός τρόπος είναι μέσω Λευκορωσίας, τόνισε ο Πούτιν, αλλά θα πρέπει η Δύση να άρει πρώτα τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Εάν κάποιος θέλει να λύσει το πρόβλημα, υπάρχει λύση για όλα, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Εμείς δεν έχουμε παρεμποδίσει τις εξαγωγές, μπορούν να προχωρήσουν από τα λιμάνια που είναι υπό την κατοχή τους, όπως για παράδειγμα την Οδησσό. Εμείς δεν έχουμε ναρκοθετήσει τα λιμάνια. Επόμενως είναι ανακριβές ότι η Ρωσία εμποδίζει τις εξαγωγές», συνόψισε για το θέμα αυτό ο Πούτιν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ποσότητες πιθανών εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών φτάνουν περίπου στα 20 εκατ. τόνους ετησίως, τονίζοντας ότι μια τέτοια ποσότητα είναι ένα «τίποτα» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «παγκοσμίως παράγονται 800 εκατ. τόνοι σιτηρών, ετησίως. Τώρα μας λένε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει 20 εκατ. τόνους. Σε σχέση με αυτό που παράγεται παγκοσμίως, πόσο είναι; Είναι περίπου 2,5%.».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις δικές της εξαγωγές σιτηρών στους 50 εκατ. τόνους… στο τρέχον έτος παράγουμε 37 εκατ. τόνους και το διάστημα 2022-2023 θα τους αυξήσουμε στους 50 εκατ. τόνους».

Αναφορικά με τις νέες κυρώσεις, υποστήριξε ότι το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση: οι σοδειές θα είναι χειρότερες και οι τιμές θα ανέβουν περαιτέρω, λόγω και των κυρώσεων στα λιπάσματα, επισήμανε και τόνισε: «Είναι απόλυτα κοντόφθαλμη και λανθασμένη πολιτική… θα έλεγα ότι είναι ανόητη πολιτική και οδηγεί σε αδιέξοδο».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα δήλωσε ότι «οι δυτικές χώρες έκαναν πολλά λάθη» που οδήγησαν στην επισιτιστική κρίση και τώρα ψάχνουν να ρίξουν κάπου το φταίξιμο… «και φυσικά η Ρωσία είναι ο πιο βολικός υποψήφιος».

Αυτή η «κοντόφθαλμη» πολιτική της Δύσης, οδήγησε και στην κρίση στον τομέα της ενέργειας, με τη Δύση να έχει υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες της για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago