Reporters United και ΕΦΣΥΝ αποκαλύπτουν το νήμα εταιρειών και προσώπων από τον γ.γ. του πρωθυπουργού ως την Intellexa του Predator και τον προμηθευτή της ΕΥΠ μέσα από σειρά στοιχείων.
Έρευνα των Reporters United που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει ότι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ανηψιός του Κ. Μητσοτάκη που διαφημιζόταν αμέσως μετά τις εκλογές από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως αυτός που θα αναλάμβανε τις «επικίνδυνες αποστολές», μετά την τοποθέτησή του πρόλαβε να ιδρύσει εταιρεία, να αγοράσει άλλη έναντι 1.000 ευρώ και δύο χρόνια μετά να την πουλήσει 166.513 ευρώ, με τον αγοραστή να σχετίζεται μέσω των δικών του δραστηριοτήτων με προμήθειες του Δημοσίου και της ΕΥΠ. Της ΕΥΠ την οποία πήρε υπό την εποπτεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές και η οποία προμηθεύτηκε λογισμικό παρακολουθήσεων από μία από αυτές τις εταιρείες…
Μπίζνες μέσα από το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη
Η εφημερίδα παραθέτει αρχικά ένα χρονικό της παρουσίας του Γρ. Δημητριάδη στο προσκήνιο, από την επομένη των τελευταίων εκλογών:
9 Ιουλίου 2019: Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, γίνεται γνωστό ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) τίθεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
11 Ιουλίου 2019: Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανηψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη διορίζεται γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού στο Μαξίμου.
11 Δεκεμβρίου 2019: Ο Γρ. Δημητριάδης συστήνει την Eledyn, εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας (όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο παρελθόν είχε εμπλακεί στις εταιρείες του Αρ. Φλώρου και την υπόθεση της Energa). Σημειώνεται ότι η νομοθεσία περί «επιτελικού κράτους» επιβάλλει για γενικούς γραμματείς «αυτοδίκαια αναστολή κάθε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας», αλλά ο κ. Δημητριάδης απαντώντας στο Reporters United αναφέρεται σε «επενδυτικές συναλλαγές» που «δεν προσκρούουν σε κανένα απολύτως ασυμβίβαστο». Τελικά η Eledyn θα πάει σε λύση της εταιρείας δύο χρόνια μετά, την 1η Νοεμβρίου 2011, ωστόσο όσα προηγήθηκαν την συνδέουν με την Intellexa.
10 Ιανουαρίου 2020: Η Eledyn εξαγοράζει έναντι 1.000 ευρώ την επίσης ηλεκτροπαραγωγό Canalis.
26 Μαΐου 2021: H Eledyn πουλάει την Canalis έναντι 166.513 ευρώ στην B&F, εταιρεία ενδυμάτων (!) που εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας Βασίλης Μπιθαράς. Η ανακοίνωση περιγράφει την απόκτηση πλήρους κυριότητας δύο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 MW το καθένα και την διαχείριση της Canalis αναλαμβάνει ο γιος του, Γιώργος Μπιθαράς.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Γρ. Δημητριάδης εμφανίζεται ενώ είναι ήδη γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού να συστήνει εταιρεία, να αποκτά άλλη εταιρεία, αυτή φαινομενικά τουλάχιστον να πολλαπλασιάζει δραματικά την αξία της, τελικά να την πουλά σε αντίτιμο πάνω από 166 φορές μεγαλύτερο, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Η σύνδεση με το λογισμικό των παρακολουθήσεων
Ο αγοραστής, Β. Μπιθαράς, μετά την εξαγορά της Canalis, όπως περιγράφει η εφημερίδα, συνεχίζει να ηγείται της B&F η οποία:
14 Ιουλίου 2021: Εξαγοράζει, επίσης έναντι 1.000 ευρώ, την Ventus. Πωλητής της τελευταίας είναι ο Παναγιώτης Μπίτζιος, αδερφός του Φέλιξ Μπίτζιου που το διάστημα 31 Μαρτίου 2020 ως 23 Ιουνίου 2021 είναι αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της «διαβόητης» πλέον Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Επίσης ο Β. Μπιθαράς συνδέεται και με την Krikel που πούλησε λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ, μέσω του γιου του Γ. Μπιθαρά:
Απρίλιος 2020: Ο Γ. Μπιθαράς κατέχει το 50% της Δελφών Line, ενώ το άλλο 50% κατέχει η Krikel.
Όπως περιγράφει η εφημερίδα, ο Γρ. Δημητριάδης, γ.γ. του πρωθυπουργού, θεσμικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ, πουλάει εταιρεία του στην B&F, όπου εκτελεστικό μέλος ΔΣ και Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών είναι ο Γ. Μπιθαράς, συνέταιρος της Krikel που πούλησε επί ημερών Δημητριάδη λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ.
Δεν βλέπουν τίποτε προβληματικό οι εμπλεκόμενοι – Σιωπή Μητσοτάκη
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από το Reporters United για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανηψιού του και «δεν λάβαμε καμία απάντηση». Αντίθετα, γραπτώς απάντησαν οι δύο προαναφερθέντες.
Ο Γρ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος».
Ο Γ. Μπιθαράς υποστηρίζει ότι πρόκειται για «νόμιμες και συνήθεις εμπορικές πράξεις» που «δεν σχετίζονταν με σύστημα υποκλοπών ή κάτι σχετικό», προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία απόπειρα συκοφάντησής μας και προσβολής της προσωπικότητάς μας, καθώς και της φήμης των επιχειρήσεών μας και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα την αντιμετωπίσουμε μέσω της δικαστικής οδού».
Η εφημερίδα ρωτά αν «γνώριζε ο πρωθυπουργός τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γενικού του γραμματέα; Ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, γνωρίζει τις σχέσεις του με πρόσωπα που συνδέονται με εταιρείες που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά υποκλοπών (Intellexa) ή προμηθεύουν το Δημόσιο (Krikel);.
Παραθέτει αμέσως μετά, αυτό που έγραφαν τα Παραπολιτικά λίγο μετά τις εκλογές: Ότι ο κ. Δημητριάδης ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου θα αναλάμβανε τις «επικίνδυνες αποστολές»…