Είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν οι ηγέτες των 27 της ΕΕ, είτε πλακώνονται στη Σύνοδο Κορυφής είτε βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις στο συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το αποτέλεσμα είναι ένα: η τιμή του μαύρου χρυσού σπάει κάθε ρεκόρ, επιφυλάσσοντας για εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις πολύ «πόνο» ακόμη και για πολύ χρόνο στην ενεργειακή κρίση, που έχει συμπληρώσει πάνω από 12 μήνες εκρηκτικής εξέλιξης, από τότε που οι διεθνείς τιμές αερίου και πετρελαίου ξεκόλλησαν από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία τις είχε βυθίσει η πανδημία (μόλις 1,5 ευρώ η μεγαβατώρα το αέριο και 15 δολάριο το βαρέλι το πετρέλαιο τον Μάιο του 2020).
Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, οπότε είναι σε εξέλιξη το ατέλειωτο παζάρι στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με κεντρικό στοιχείο το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η τιμή τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού έχει κερδίσει πάνω από 15% , ενώ 9% είναι η αύξηση της τιμής τους μόνο την τελευταία εβδομάδα. Και χθες τη νύχτα, όσο εξελισσόταν το παζάρι με τον Ορμπαν, που από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή και ρυθμιστή των εξελίξεων, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 123 δολάρια το βαρέλι.
Η υποτιθέμενη συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «δια θαλάσσης», δηλαδή μέσω πλοίων, μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά με τη σαφή εξαίρεση από την απαγόρευση του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών (σε Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία κ.α.), αξιολογήθηκε από τους «παίκτες» των προθεσμιακών συμβολαίων παράδοσης πετρελαίου ως μια ακόμη ιδανική ευκαιρία για ανατιμητική κερδοσκοπία, με την «ευγενική χορηγία» της ηγεσίας της ΕΕ. Το ίδιο είχε συμβεί άλλωστε την περασμένη εβδομάδα, όταν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτόξευε μέσω Νταβός την ασύλληπτη δήλωση ότι «εάν σταματήσουμε άμεσα τις εισαγωγές στο ρωσικό πετρέλαιο θα δώσουμε τη δυνατότητα στον Πούτιν να πάρει το πετρέλαιο που δεν πουλά στην Ε.Ε. και να το πουλήσει στις διεθνείς αγορές όπου οι τιμές θα είναι αυξημένες και να γεμίζει με τον τρόπο αυτό το πολεμικό του ταμείο». Η τιμή του πετρελαίου κέρδισε τουλάχιστον 2 δολάρια από αυτή τη «ρουκέτα», όπως και τώρα με την απόφαση που διατρανώνει ακριβώς το αντίθετο: ότι η ΕΕ θα κόψει τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.
Δικαίως, από μιαν άποψη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, «τρολάρει» το ευρωπαϊκό εκκρεμές σχολιάζοντας ως εξής την απόφαση για το εμπάργκο: «Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν προ ημερών, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς. Τώρα αντικρούει τις ίδιες της τις δηλώσεις. Η πολύ γρήγορη αλλαγή στάσης δείχνει ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε καλή κατάσταση».
Η παρατήρηση του Ουλιάνοφ είναι ακριβής από πολλές απόψεις. Πρώτον, γιατί η ΕΕ με την αλλοπρόσαλλη στάση της πριμοδοτεί την κερδοσκοπία στη χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου, σε μια περίοδο που η εποχική ζήτηση πέφτει θεαματικά λόγω θέρους στο βόρειο ημισφαίριο, και επομένως η τιμή θα έπρεπε να πέφτει. Επομένως, η ΕΕ γεμίζει αυτό που αποκαλεί «πολεμικό ταμείο του Πούτιν» μέσω της ανατίμησης του μαύρου χρυσού.
Δεύτερον, γιατί η ίδια η απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί μνημείο υποκρισίας, αλλά και κλείσιμο του ματιού στις κερδοσκοπικές αγορές, αφού έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ευρωπαϊκά πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, όπως απαίτησαν πρωτίστως οι εφοπλιστές της Ελλάδας, αλλά και της Μάλτας, της Κύπρου και άλλων χωρών, που είναι σταθεροί εταίροι της Ρωσίας στη μεταφορά ορυκτών καυσίμων, και άρα θα κάνουν χρυσές δουλειές και με το εμπάργκο.
Τρίτον, γιατί όσο εξελισσόταν το παζάρι για το εμπάργκο-παρωδία, με θύματα τους Ευρωπαίους καταναλωτές και όχι τη Ρωσία, το ρωσικό πετρέλαιο εύρισκε πράγματι καινούργιους πελάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και παράγωγων προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα τον Απρίλιο, επιστρέφοντας στο επίπεδο πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι εξαγωγές ρωσικού αργού μέσω πλοίων στην Ασία αυξήθηκαν στα 2,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα, από 1,5 εκατ. βαρέλια πριν την εισβολή, και ο καθαρός διπλασιασμός τους είναι θέμα εβδομάδων.
Μ’ αυτά τα δεδομένα το μόνο ερώτημα που μένει- και ελπίζουμε να μείνει ρητορικό – είναι αν η ηγεσία της ΕΕ παίρνει τουλάχιστον κάποια προμήθεια από την ανατιμητική κερδοσκοπία στη διεθνή αγορά πετρελαίου.
Στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής των BRICS θα συναντηθούν Πούτιν, Μόντι και Σι
ΣΥΡΙΖΑ για «υβριδικές απειλές»: Ο Μητσοτάκης αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια
Τέσσερις στους δέκα περιόρισαν αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών