του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ
Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην παρθενική συνεδρίαση της νέας κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκληρώνεται την Κυριακή ένας μεγάλος κύκλος που ξεκίνησε με το συνέδριο του Απριλίου και συνεχίστηκε με τις εσωκομματικές κάλπες του Μαίου.
Σε αυτό το διάστημα οι αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μεγάλες. Πέρασαν όλες οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για ένα κόμμα περισσότερο μαζικό και ανοιχτό στην κοινωνία, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η επιρροή των διαφωνούντων της Ομπρέλας, οι Προεδρικοί κυριάρχησαν και αρκετοί από τους πασοκογενείς αναβαθμίστηκαν. Πλέον το κόμμα, μετά το μετασχηματισμό του, τουλάχιστον τον τυπικό, είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο.
Το ένα πράγμα στο οποίο θα αναφερθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι στόχοι για το επόμενο διάστημα και έως τις εθνικές εκλογές. Η εκτίμηση είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στήσει κάλπες το Φθινόπωρο και πως ως τότε η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι πανέτοιμη για να ανταπεξέλθει στην πρόκληση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, αν όχι όλα, τουλάχιστον ένας μεγάλος αριθμός από τα 172.000 μέλη που μετράει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι απαραίτητα ακατόρθωτο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια οργανωτική επανεκκίνηση στο κόμμα, όπου βασικό ρόλο παίζει ο γραμματέας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει γραμματέα την Κυριακή και όλα δείχνουν πως θα ανανεωθεί η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, παρά τα σενάρια και ορισμένα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και τα οποία ήθελαν γυναίκα στη θέση και μάλιστα προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ (ακούστηκε κυρίως το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου).
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής που διενήργησε τις εσωκομματικές εκλογές, δεν υπήρξε ομοφωνία για συγκεκριμένες περιπτώσεις υποψηφίων που είχαν καταθέσει ενστάσεις επειδή θεώρησαν ότι αδικήθηκαν εξαιτίας των ποσοστώσεων. Κι ενώ αρχικά από το γραφείο του προέδρου υπήρχε η διαρροή πως κάποιες απ’ αυτές θα δικαιωθούν και ότι μια λύση ως προς αυτό θα ήταν το άνοιγμα περισσότερων θέσεων στη νέα κεντρική επιτροπή (από 300 θα γίνονταν 308), οι τάσεις το απέτρεψαν. Όσο κι ακούγεται περίεργο, Προεδρικοί και Ομπρέλα συμμάχησαν στη σχετική ψηφοφορία της εφορευτικής, ομοφωνία δεν υπήρξε, κατά συνέπεια τα πράγματα μένουν ως έχουν. Η νέα κεντρική επιτροπή θα έχει 300 μέλη.
Ενδιαφέρον θα έχει πάντως και η ψηφοφορία που θα γίνει για τη νέα πολιτική γραμματεία, το όργανο που θα αντικαταστήσει το πολιτικό συμβούλιο και θα εκλεγεί από την κεντρική επιτροπή. Κι εδώ στόχος είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εσωκομματική ισορροπία ώστε να εκπροσωπούνται όλοι. Μένει να δούμε τι θα γίνει και με το εκτελεστικό γραφείο που θα κληθεί ν’ αντικαταστήσει τον πρωϊνό καφέ. Θα είναι ένα όργανο ολιγομελές που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη των καθημερινών συναντήσεων με τον πρόεδρο και τους πιο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Αλλαγές στους τομεάρχες, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν είναι πιθανό να γίνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ικανοποιημένος από το έργο όλων των τομεαρχών, καθώς υπάρχουν πεδία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υστερεί και αυτό φαίνεται. Πιθανότατα να γίνουν σε δεύτερη φάση, αυτό που προέχει τώρα για το κόμμα είναι μια πολιτική εξωστρέφειας και περαιτέρω γείωσης με την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Το λόμπι των όπλων στο στόχαστρο μετά το μακελειό σε δημοτικό του Τέξας με 21 νεκρούς
Προς «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία– Γιατί ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση