Οι αποφάσεις για την παράταση και το 2023 της «ρήτρας διαφυγής» από του κανόνες της «λιτότητας» της Ε.Ε. δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Η παράταση της ρήτρας διαφυγής θεωρητικά δίνει το δικαίωμα στις χώρες μέλη να πραγματοποιήσουν έκτακτες δημόσιες δαπάνες για μέτρα στήριξης, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού, κατά παρέκκλιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. που «απαγορεύουν» δημόσια ελλείμματα πάνω από 3% τιυ ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα όμως η δυνατότητα αυτή για την Ελλάδα το 2023 είναι εξαιρετικά περιορισμένη αν όχι ανύπαρκτη.
Και τούτο διότι οι αποφάσεις για παράταση των εξαιρέσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα συνοδεύονται από «αστερίσκους» και υποδείξεις προς τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως κατ΄εξοχήν η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, να μην το επιβαρύνουν περαιτέρω.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ήδη πριν τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι ναι μεν η ρήτρα διαφυγής θα παραταθεί και το 2023, αλλά οι χώρες μέλη δεν θα πρέπει να αυξήσουν τα ελλείμματά τους, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν υψηλό χρέος.
Σε κάθε δε περίπτωση, οι όποιες δαπάνες γίνονται στο πλαίσιο της εξαίρεσης αυτής, πρέπει να είναι έκτακτες και αναστρέψιμες, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι με τον επόμενο προϋπολογισμό η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει σήμα ότι αρχίζει να «μαζεύει» τις δημόσιες δαπάνες και όχι το αντίθετο. Πολλώ δε μάλλον που τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί ύστερα από τις δαπάνες 42 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την εμφανή δυσκολία του ελληνικού Δημοσίου να δανειστεί από τις αγορές, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσύρει μέσα στο καλοκαίρι τη χρηματοδοτική στήριξη και θα αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια.
Στο νέο αυτό τοπίο, το επόμενο φθινόπωρο θεωρείται ένα ενδεχομένως ιδανικό χρονικό σημείο για να πραγματοποιηθούν εκλογές, καθώς θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια και θα έχει μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος η οποία αναμένεται ιδιαίτερα καλή φέτος. Επιπλέον, τον Αύγουστο αναμένεται η έξοδος της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία και «απελευθέρωση» από την επιτήρηση που ξεκίνησε με τα μνημόνια, παρόλο που αντικειμενικά η εποπτεία αλλά και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα συνεχιστούν σε σημαντικό βαθμό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συστηματικά δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο ότι συχνά δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, οι οποίες μάλιστα ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων οι οποίες κατέγραψαν κυβερνητική φθορά κυρίως λόγω της ακρίβειας και όχι μόνο.
Στην πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις όσων διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι η καλύτερη χρονική στιγμή για πρόωρες εκλογές… έχει ήδη περάσει και χάθηκαν μέχρι τώρα αρκετές ευκαιρίες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών με καλύτερους όρους για την κυβέρνηση από εκείνους που διαμορφώνονται στην πορεία του χρόνου.
Από το φθινόπωρο και μετά εκτός του ότι τα περιθώρια για θετικές παρεμβάσεις στενεύουν δεν διαφαίνεται προοπτική να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση δεν προβλέπεται να έχει εκτονωθεί, αντιθέτως όλο και περισσότερες αναλύσεις προβλέπουν ότι οι τιμές των ενεργειακών αγαθών θα παραμείνουν ψηλά ενώ και ο πληθωρισμός θα επιμείνει.
Τσακαλώτος για Μητσοτάκη: Του προτείνω να παραιτηθεί και να πάει σε μία παραλία να φιλοσοφήσει
Δημοσκόπηση GPO: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πτώση για το ΠΑΣΟΚ
Στις φλόγες πάλι η Εύβοια: Συναγερμός για πύρινα μέτωπα στην Ιστιαία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…