Απόψεις

Νταβός ’22: Μια από τα ίδια, δίχως το χιόνι

Αυτή τη φορά το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει και κάποια κατάβαση με τα σκι στις χιονισμένες πλαγιές. Η πανδημία μετέθεσε το ετήσιο ραντεβού κατά μερικούς μήνες και έτσι η σκηνοθεσία έπρεπε να αλλάξει σε «εαρινή έκδοση». Αλλά η ουσία είναι η ίδια.

Οι περίπου 2.500 πλούσιοι και ισχυροί του πλανήτη συγκεντρώνονται στο Νταβός και πάλι για να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς και φιλοφρονήσεις για το πόσο «υπεύθυνα» ανήσυχοι είναι για το μέλλον του πλανήτη. Κάποιοι μπορεί να περιφέρουν, στα όρια πάντα της κόσμιας συμπεριφοράς και κάποιο είδος ενοχής, που καταπραύνουν ύστερα με υποσχέσεις φιλανθρωπίας. Τα πρωτεία εδώ έχει μάλλον εξασφαλίσει ήδη ο Μπιλ Γκέιτς με τρεις κιόλας προγραμματισμένες του παρεμβάσεις σε αντίστοιχα «τραπέζια».

Ακόμα και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι δε μπόρεσε να δώσει μια νότα πρωτοτυπίας, αφού έχουν προηγηθεί πια τόσα πολλά αντίστοιχα μηνύματα που έχει χαθεί το μέτρημα και κάθε στοιχείο έκπληξης.

Οι φτωχοί σταθερά φτωχότεροι

Η προειδοποίηση της οργάνωσης Oxfam μπορεί να έφτασε στα αυτιά των υψηλών προσκεκλημένων λοιπόν, ενοχλητική ίσως όσο μια ακάλεστη μύγα, που τρύπωσε στο λόμπυ του πολυτελούς ξενοδοχείου, απειλώντας να μολύνει με την εισβολή της τα καναπεδάκια με το (ρωσικό;) χαβιάρι.

Το μήνυμα της οργάνωσης απλό αλλά όχι και απροσδόκητο. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διογκώνεται. Παγκοσμίως. Για μια ακόμα χρονιά.

Ενώ οι πολυεθνικές και οι δισεκατομμυριούχοι έχουν σημειώσει κέρδη ρεκόρ και φέτος μετά από κέρδη ρεκόρ πέρσι, άθικτοι από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ψηλώσουν κι άλλο τις στήλες με τους δείκτες της απόλυτης φτώχειας.

Σύμφωνα με την Oxfam, η πανδημία, η κλιματική κρίση και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει την τάση αυτή.

Τον Μάρτιο σημειώθηκε το μεγαλύτερο άλμα στο κόστος των τροφίμων, από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 1990. Ως εκ τούτου, περίπου 260 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πέσουν σε ακραία φτώχεια το 2022. Η ανισότητα μεταξύ των χωρών αυξάνεται επίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, πάνω από μια στις δύο χώρες «χαμηλού εισοδήματος» δεν θα είναι σύντομα σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Μία από τις συνέπειες αυτών των κρίσεων: ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά, ανέφερε τη Δευτέρα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Είναι ένα ρεκόρ που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Στο στρατόπεδο των «εχόντων», από την άλλη, η διάθεση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη: από το 2020, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά 570 «κεφάλια» σε συνολικά 2.668. Ολοι μαζί συγκεντρώνουν περιουσιακά στοιχεία 12,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο 13,9 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Οι εταιρίες φαρμάκων έχουν αποδειχθεί οι αδιαφιλονίκητες πρωταθλήτριες της κερδοφορίας το τελευταίο διάστημα. Οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων καταγράφουν κέρδη άνω των 1.000 δολαρίων το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam.

Δε μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο

Μέχρι την Πέμπτη στις Ελβετικές Άλπεις, σημαντικοί εκπρόσωποι και κορυφαία στελέχη από τις επιχειρήσεις, την πολιτική και την οικονομία θα καταπιαστούν να εξηγήσουν πώς αυτός ο «καπιταλισμός-τούρμπο» των γιγαντιαιών ανισοτήτων, εξακολουθεί να παραμένει χωρίς εναλλακτική.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, από τους Πράσινους που κάποτε ξεπάγιαζαν σε αντι-Νταβός διαδηλώσεις, εκπρόσωπος της ομάδας των «μεταλλαγμένων» και ελαφρώς ενοχικών προειδοποίησε πάντως για μια επικείμενη «ύφεση» σε μια από τις πρώτες συζητήσεις. Αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην προστασία του κλίματος, αλλά και στην «παγκόσμια σταθερότητα» στο σύνολό της. Οι μέχρι τώρα επιλογές του πάντως δεν δείχνουν ικανές να ανατρέψουν αυτή την απειλή.

Ενέργεια και όπλαΕίναι διπλό το κακό…

Οι πολιτικές της κυβέρνησης του Βερολίνου, όπως και των περισσότερων της ΕΕ «συμβάλλουν με δύο τρόπους σε μια περαιτέρω κοινωνική διαίρεση του πληθυσμού και στην αύξηση της φτώχειας σε αυτή τη χώρα», όπως σημείωνε ο οικονομολόγος Μίκαελ Χάρτμαν. Αφενός, η αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική, ιδίως η στροφή στο φυσικό αέριο, οδήγησε σε δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία επηρεάζει πρωτίστως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Από την άλλη, ο δραστικά αυξημένος προϋπολογισμός εξοπλισμών αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε «σοβαρές περικοπές», που θα γίνουν -πού αλλού;- στον κοινωνικό τομέα, σε μισθούς, παροχές και επιδόματα. Αλλά όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα λεφτά δεν είναι το παν, όταν έχεις μάθει να βλέπεις τη ζωή «ολιστικά».

ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

102 πάμπλουτοι ζητούν: φορολογήστε μας – Ξέρουν καλύτερα ή απλώς μας τρολάρουν;

Γιατί η παράταση της ρήτρας διαφυγής της «λιτότητας» από την Ε.Ε. ευνοεί πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago