Έντονες διαφωνίες για την προκλητική διαγραφή της ανάρτησης του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αποτέλεσε κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου εκφράζουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις αντιπρόεδροι του ΕΚ.
Έτσι, μετά τον Δημήτρη Παπαδημούλη σειρά πήραν οι δύο σοσιαλιστές αντιπρόεδροι Ότμαρ Καράς και Καταρίνα Μπάρλει, καθώς είπαν στον επικεφαλή της Ευρωομάδας της Αριστεράς ότι θα ζητήσουν διόρθωση και εξηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να ξεκινήσει σχετική έρευνα για το παραπάνω θέμα, ενώ χθες ο Δ. Παπαδημούλης με επιστολή του προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και τους αρχηγούς των Πολιτικών ομάδων έκανε λόγο για απαράδεκτη και λυπηρή πράξη που υποβαθμίζει και προσβάλλει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Σώματος.
Αναλυτικά η επιστολή που είχε στείλει ο Δημήτρης Παπαδημούλης:
Aξιότιμη Πρόεδρε Metsola,
αγαπητή Roberta,
Ως μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο ότι η δημοσίευση του Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη με βάση τις βαθμολογίες του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2022 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), διαγράφηκε αιφνίδια και ανεξήγητα από την επίσημη ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου και το λογαριασμό του στο twitter.
Λυπάμαι έντονα γι’ αυτή την απαράδεκτη και απροκάλυπτη πράξη αυτολογοκρισίας του Κοινοβουλίου, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδεις αρχές και ευρωπαϊκές αξίες που το Σώμα μας πρέπει να προστατεύσει και να υποστηρίξει πλήρως, ιδίως στην τρέχουσα πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είναι μια γνωστή, ανεξάρτητη και αξιόπιστη διεθνής οργάνωση, με μακρόχρονη και παραγωγική συνεργασία με την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο.
Οι εκθέσεις της αξιοποιούνται ευρύτατα από διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου του 2022 έχει ήδη κυκλοφορήσει ευρέως, ως αξιόπιστη αναφορά στις σημερινές τεράστιες προκλήσεις σε θέματα ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη.
Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να πρωτοστατήσει και να υποστηρίξει συγκεκριμένα την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου και να ενθαρρύνει αυτές τις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες και εκθέσεις.
Είμαι βέβαιος ότι θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά της προαναφερθείσας δημοσίευσης στον επίσημο ιστότοπο και στο twitter του Κοινοβουλίου και, εξίσου σημαντικό, ότι θα αποκαλύψετε τους υπεύθυνους για την απαράδεκτη και λυπηρή αυτή πράξη, η οποία υποβαθμίζει και προσβάλλει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Σώματος μας.
Με εκτίμηση
Δημήτρης Παπαδημούλης