Σε μια εποχή που η ενέργεια είναι, ίσως, το πρώτο θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο, η Sunlight -εταιρεία συμφερόντων του Πάνου Γερμανού- δείχνει να βρίσκεται στην pole position. Έχοντας επενδύσει από νωρίς στο R&D και την παραγωγή μπαταριών για οχήματα, αλλά και σταθερές εγκαταστάσεις, τώρα ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πλάνο επέκτασης της παραγωγικής της δυναμικότητας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων.
Τα οικονομικά μεγέθη του 2021, τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η Sunlight Group, επιβεβαίωσαν πως υπάρχει η δυναμική για την εφαρμογή αυτών των επενδύσεων, με δεδομένο ότι το περασμένο έτος η εταιρεία “συμμετείχε” στην με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς η ανάκαμψη του κλάδου βιομηχανικών μπαταριών μόλυβδου για εφαρμογές έλξης και αποθήκευσης ενέργειας (Energy Storage Systems).
Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ των στα 271,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι παραγωγικές μονάδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Βερόνα (Ιταλία) πέτυχαν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Παράλληλα τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία και η νέα μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών στη Β. Καρολίνα των ΗΠA.
Οδηγούμενος από τις ανοδικές τάσεις τόσο σε επίπεδο παραγόμενων ποσοτήτων αλλά και τιμών πώλησης, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 271,9 εκατ. ευρώ έναντι 176,9 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένος κατά 53,7%, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για τα ενοποιημένα μεγέθη της Sunlight Group.
Ως συνέπεια της ανοδικής πορείας του όγκου πωλήσεων, του κύκλου εργασιών και σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις του κόστους βασικών υλικών και ενέργειας, τα ενοποιημένα μικτά κέρδη σε ετήσια βάση σημείωσαν αύξηση κατά 35,4% στα 50,3 εκατ. ευρώ έναντι 37,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Η αύξηση οφείλεται στην επίδραση της κερδοφορίας του προϊοντικού μείγματος σε συνδυασμό με τους αυξημένους όγκους πωλήσεων βιομηχανικών μπαταριών μόλυβδου για εφαρμογές έλξης (traction) του Ομίλου.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το 2021 σε κέρδη 24,1 εκατ. ευρώ έναντι 19,2 εκατ. ευρώ, ήτοι αυξημένα κατά 5,0 εκατ. ευρώ ή 26,0%., ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων από (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση.
Οι επενδύσεις
Το 2021 ο Όμιλος SUNLIGHT πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό ύψους 22,0 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 18,5 εκατ. ευρώ αφορούσε την επέκταση της δυναμικότητας και αυτοματοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων παραγωγής των βιομηχανικών μονάδων της μητρικής Εταιρείας σε Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ ποσό 4,0 εκατ. ευρώ αφορούσε την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών μόλυβδου στη Β. Καρολίνα των ΗΠA.
Για το τρέχον έτος, η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ. Σημαντικότερο εξ αυτών κρίνεται το ερευνητικό έργο “Ανάπτυξης καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας”, το οποίο αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος συνολικού επιλέξιμου κόστους Ευρώ 105,26 εκ. και συνολικού ενισχυόμενου κόστους Ευρώ 49,90 εκ.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την έρευνα , ανάπτυξη και καινοτομία (Research Development and Innovation – RDI), καθώς και την πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη (First Industrial Deployment – FID) στον τομέα συσσωρευτών λιθίου.
3 πηγές χρηματοδότησης
Οι επενδύσεις, σύμφωνα με την εταιρεία θα χρηματοδοτηθούν από τρεις πηγές; Κεφάλαια τα οποία προέρχονται από την ΑΜΚ συνολικού ποσού 70 εκατ. ευρώ της εταιρείας με εισφορές νεών μετρητών από την μέτοχο OLYMPIA LTD, εκ των οποίων ήδη έχουν καταβληθεί 35 εκατ. ευρώ.
Επίσης, από μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει συναφθεί με Ελληνικές Τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
Και τέλος, από κεφάλαια προερχόμενα από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), για την υπαγωγή στον οποίο η Εταιρεία υπέβαλε στις 16 Φεβρουαρίου 2022 Φάκελο Αιτήματος Χρηματοδότησης για το επενδυτικό σχέδιο “Επέκταση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας μέσω, μεταξύ άλλων, της κατασκευής νέων ενεργειακά αποδοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, της προσθήκης του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού και της αυτοματοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ ενώ η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Φέρνει και άλλα “πράσινα συμβόλαια” η Mytilineos
Τ.Π.& Δανείων: Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Caisse des Dépôts et Consignations
Coca Cola: Αύξηση εσόδων 25,9% το α’ τρίμηνο παρά τον πόλεμο