του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ
«Αν δεν αλλάξουμε εμείς, πώς θ’ αλλάξουμε τη χώρα;» Το ερώτημα διατυπώθηκε μπροστά σε 7.000 ανθρώπους το βράδυ της 14ης Απριλίου, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο βήμα βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο ήταν το 3ο συνέδριο που βρισκόταν επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 14 χρόνια και 2 μήνες μετά την αρχική εκλογή του, κατά σύμπτωση στο ίδιο ακριβώς μέρος, το γήπεδο του τάε κβον ντο.
Το ερώτημα αυτό βρίσκει την απάντησή του σήμερα και αύριο, μέσω των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών αλλά και της κάλπης. Η 15η Μαίου είναι μια μέρα ορόσημο για την ριζοσπαστική Αριστερά που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολοκληρώνεται ο μετασχηματισμός του σε κόμμα εξουσίας και βάζει τον πήχη ψηλά για την επόμενη μέρα. Βασικός παράγοντας σε όλα αυτά θα είναι ο αριθμός των πολιτών που θα βρεθεί στις κάλπες προκειμένου να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα το πράσινο φως για το μέλλον. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντίπαλος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαδικασία έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Η φράση «γίνετε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσετε γι’ αρχηγό», ουσιαστικά έχει το νόημα του να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες «για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για πολιτική αλλαγή». Το ομολόγησε εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης στη συνέντευξή του στο Kontra Channel: «Τα 1.000 εκλογικά κέντρα θα γίνουν 1.000 ταχυδρομεία για να στείλουν πίσω τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη». Με λίγα λόγια έχει δώσει στη διαδικασία το χαρακτήρα του πρελούδιου των εθνικών εκλογών.
Ο ίδιος έχει επίσης πει ότι δεν τον απασχολεί τόσο η προσέλευση σε αριθμούς όσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. Προσωπικό του στοίχημα αποτελεί η διείσδυση του κόμματος στις λαϊκές γειτονιές, στους «ανθρώπους του μόχθου και στη νέα γενιά». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν αύριο συρρεύσουν χιλιάδες άνθρωποι στις κάλπες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, δεν θα πανηγυρίσει τη συμμετοχή. Γνωρίζει καλά, πως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τον περιμένουν στη γωνία, σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να εκμεταλλευτούν πολιτικά κάθε ενδεχόμενο στραβοπάτημα.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και ιστορική για το κόμμα της Κουμουνδούρου. Για πρώτη φορά ο αρχηγός και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής θα εκλεγούν από τη βάση. Για τον Τσίπρα θα μπορούν να ψηφίσουν όσα άτομα γίνουν μέλη ακόμα και αύριο, για την επιτροπή θα ψηφίσουν οι 61.600 που είχαν εγγραφεί στο κόμμα έως τις 23 Μαρτίου. Λαμβάνοντας υπόψιν του κανείς τις ποσοστώσεις εκλογής (50-50, βουλευτές έως 20% για την επικράτεια, έως 15% για την Αττική, 20% για τους πασοκογενείς), αντιλαμβάνεται ότι τη Δευτέρα ίσως να βρίσκονται εκτός νυμφώνος ακόμα και στελέχη πρώτης γραμμής. Αυτή ωστόσο είναι η μία ανάγνωση. Η δεύτερη, που έχει και μεγαλύτερο νόημα, αφορά στη σταυροδοσία, πόσες ψήφους πήρε ο καθένας και πόσο ψηλά κατετάγη, ανεξαρτήτως αν εξελέγη ή όχι. Θα είναι, με λίγα λόγια, ένα crash test των εσωκομματικών δυνάμεων και συσχετισμών όπως διαμορφώνονται από το συνέδριο και μετά. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός εσωκομματικός πόλος της Ομπρέλας που ήταν αντίθετος σε αρκετές από τις προτάσεις του προέδρου, σε μία ψηφοφορία στο συνέδριο κατέγραψε δύναμη της τάξης του 26%. Θα καταφέρει να διατηρήσει τις δυνάμεις της; Να τις πάει πιο πάνω; Ή θα υποχωρήσει κι άλλο;
Ό,τι κι αν συμβεί ωστόσο, η αυριανή διαδικασία αλλά και το μέλλον του κόμματος περνάει μέσα από τον Τσίπρα. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Το μεγάλο στοίχημα αρχίζει από τη Δευτέρα αναφορικά με το πως θα πορευθεί εφεξής το κόμμα. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα το προσεχές διάστημα. Είναι σίγουρο πως θ΄αλλάξει τομεάρχες ενώ μετέωρο παραμένει τι θα συμβεί με τον γραμματέα του κόμματος, αν θα μείνει δηλαδή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κρατείστε πάντως στο μυαλό σας το ενδεχόμενο ο επόμενος γραμματέας να είναι γυναίκα και να μην προέρχεται απαραίτητα από τα σπλάχνα του κόμματος.
Στον Τσίπρα αρέσει να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «κόμμα εν κινήσει». Θα επιβεβαιωθεί -και πάλι- αύριο το βράδυ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πια ίδιος.
Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πού και πώς ψηφίζουν, όλες οι πληροφορίες για τη διαδικασία
Αιφνιδίασε ο Μάριο Ντράγκι, ζήτησε συνάντηση και διάλογο Ε.Ε.-ΗΠΑ με Πούτιν