Σοβαρό «θέμα» φαίνεται να προκύπτει μεταξύ Κιέβου και Παρισιού στον απόηχο της επικοινωνίας που είχαν οι Μακρόν και Ζελένσκι.«Μπηχτές» από τον Ουκρανό πρόεδρο, διαψεύδει το Ελιζέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του την πιθανότητα η Ουκρανία να κάνει υποχωρήσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εδαφική της ακεραιότητας ώστε να υπάρξει λύση στην πολεμική σύρραξη.
Ουκρανικά μέσα μετέδωσαν εικόνες από συνέντευξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ιταλική τηλεόραση, όπου δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε αυτή την πρόταση, με την οποία το Κίεβο διαφωνεί κάθετα.
«Μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Δεν είμαστε έτοιμοι να σώσουμε κάτι ή κάποιον και να χάσουμε εδάφη για αυτό. Πρόκειται περί χαμένου χρόνου» είπε για να προσθέσει ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ψάξει την προσέγγιση με τον Πούτιν, το οποίο συνέκρινε εκ νέου με τον Χίτλερ, λέγοντας ότι και σε εκείνον επετράπη να σκέφτεται την δημιουργία νέων συνόρων στον κόσμο.
«Η Ρωσία έδειξε στις 24Φεβρουαρίου ότι δεν ενδιαφέρεται για υποχωρήσεις και ότι θα καταλάβει όποια εδάφη αποφασίσει. Και ο Εμανουέλ δεν χρειάζεται να κάνει καμία διπλωματική δουλειά. Έγινε πρόεδρος, τον στήριξα, αλλά χωρίς άλλα βήματα η ιστορία δεν θα συγχωρήσει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.
Το γαλλικό δίκτυο BFMTV επικοινώνησε με το προεδρικό μέγαρο, με πηγή του Ελιζέ να απορρίπτει τα σχόλια του Κιέβου και να επισημαίνει ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με την Ρωσία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον πρόεδρο Ζελένσκι υποχωρήσεις. Πάντα λέει ότι είναι στο χέρι των Ουκρανών να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης» αναφέρει σχετικά η πηγή.
Ο Ζελένσκι, πάντως, προχώρησε και σε κλιμάκωση υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει να χάσει την όποια αποδοχή έχει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο διαρκεί η σύγκρουση.
«Δεν πρέπει να ψάχνουμε τρόπους για να δραπετεύσει η Ρωσία και ο Μακρόν αυτό κάνει από ματαιοδοξία. Ξέρω ότι ήθελε να πετύχει αποτελέσματα στην μεσολάβησή του, αλλά δεν τα κατάφερε. Μέχρι να κατανοήσει η Ρωσία τι ακριβώς χρειάζεται δεν θα ψάξει καμία διέξοδο» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε δηλώσεις που έδειξαν μια μικρή αλλαγή στάσης στο ουκρανικό ζήτημα, καθώς έκανε λόγο για να βρεθούν τρόποι ειρήνευσης χωρίς να ταπεινωθεί η Μόσχα.
Επίσης, πριν από μερικές ημέρες και ο ίδιος ο Βολοντίμρ Ζελένσκι προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με το εδαφικό status quo, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν θα διεκδικήσει επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.