Το Πακιστάν αντιμετωπίζει εδώ και μέρες ένα κύμα καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε κάποιες περιοχές φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο λειψυδρίας και κινδύνους για την υγεία.
Από τα τέλη Απριλίου επικρατεί σε μεγάλες περιοχές του Πακιστάν κύμα καύσωνα, το οποίο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εκτιμήσει ότι «συνδέεται» με την κλιματική αλλαγή.
Χθες η θερμοκρασία έφτασε ως τους 49,5 βαθμούς Κελσίου στην Τζακόμπαμπαντ, στη νότια επαρχία Σιντ, ανακοίνωσε η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι ο καύσωνας ενδέχεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας.
Σε εθνικό επίπεδο η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ έξι και εννέα βαθμών Κελσίου «πάνω από το κανονικό», υπογράμμισε η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία.
Το θερμόμετρο πλησίασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σήμερα στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και στις πόλεις Καράτσι και Πεσάβαρ.
«Φέτος περάσαμε από τον χειμώνα κατ’ ευθείαν στο καλοκαίρι», εκτίμησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ζαχίρ Άχμαντ Μπάμπαρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Πακιστάν παρατηρείται από το 2015 άνοδος της θερμοκρασίας, κυρίως στις επαρχίες Σιντ και Πουντζάμπ.
«Η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα αυξάνουν», εξήγησε.
Στο μεταξύ, η ροή του ποταμού Ινδού μειώθηκε κατά 65% φέτος «εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Άρδευσης στην Πουντζάμπ, ο Άντναν Χάσαν.
Ξεκινώντας από τις πηγές του στο Θιβέτ, ο Ινδός περνά από το Πακιστάν προτού εκβάλει στη θάλασσα της Αραβίας. Το 90% του νερού που τροφοδοτεί το Πακιστάν προέρχεται από τον ποταμό Ινδό.
Ο πακιστανικός Τύπος ανέφερε ότι πρόβατα πέθαναν από θερμοπληξία και αφυδάτωση στην έρημο Χολιστάν στο Πουντζάμπ, την πιο πολυπληθή επαρχία της χώρας και σιτοβολώνα της.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος έλλειψης τροφίμων και σοδειών φέτος στη χώρα, αν συνεχιστεί η λειψυδρία», υπογράμμισε ο Χάσαν.
Ο καύσωνας πλήττει και τη γειτονική Ινδία, όπου η θερμοκρασία έφτασε χθες τους 48,1 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Μπάρμερ της επαρχίας Ραζαστάν.
Το Πακιστάν, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 220 εκατομμυρίων, κατατάσσεται όγδοο στη λίστα των χωρών που θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρότι ευθύνεται για λιγότερο του 1% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.