Η προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και το θέμα της συνεκμετάλλευσης αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πέρα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με προσκεκλημένους τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, φιλοξενία στο Blair House, ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία), καθώς και μια σειρά σημαντικών συναντήσεων με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.
Στην ατζέντα θα βρεθούν τα διμερή και η στρατηγική εταιρική σχέση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, όμως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βάλει ακόμα ένα θέμα στην ατζέντα και αυτό δεν είναι άλλο από την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, τις εκατοντάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες, που αμφισβητούν στην πράξη την εθνική μας κυριαρχία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει τα ζητήματα αυτά τόσο στη συνάντηση με τον Τζo Μπάιντεν όσο και στις συναντήσεις του στο Κογκρέσο, αλλά και στην ομιλία του στα δύο Σώματα, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία θα δώσει μάχη ώστε να αποτρέψει τους Αμερικανούς από τη δεδηλωμένη πρόθεσή τους να προμηθεύσουν την Τουρκία με 40 νέα μαχητικά τύπου F-16 block 70. H Αθήνα θα θέσει επίσης επί τάπητος στις ΗΠΑ το θέμα της ευθυγράμμισης των κρατών-μελών της Συμμαχίας με τις αποφάσεις που αυτή έχει λάβει σε σχέση με τη Ρωσία.
Τέλος, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα επισημάνουν στους Αμερικανούς ότι η αντίθεση στον αναθεωρητισμό θα πρέπει να είναι μια αρχή που ισχύει γενικά για όλους όσοι ορέγονται κατακτήσεις και αλλαγές συνόρων και να μην είναι μια επιλογή αλά καρτ.
Το πάνω χέρι
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι αυτό που επιδιώκει δεν θα είναι καθόλου εύκολο, πρώτα και κύρια γιατί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική το πάνω χέρι έχει πάλι η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το οποίο το να παραμείνει η Τουρκία στη δυτική σφαίρα επιρροής αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Δεύτερον, επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβάθμισε σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας. Η αισθητή βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων από την έναρξη της εισβολής δεν διέφυγε της προσοχής της Αθήνας, ούτε και το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επικοινωνεί πολύ συχνά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν, άλλωστε, ότι η τελευταία έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και οι εξωφρενικές αιτιάσεις των Τούρκων, που την αποδίδουν σε προκλήσεις από την ελληνική πλευρά, απευθύνονται και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πετύχουν ίσες αποστάσεις και να πιεστεί η Ελλάδα για διάλογο εφ’ όλης της ύλης.