Νέο μείγμα στρατηγικής στις επικείμενες εθνικές εκλογές παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ, σε μία προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα ενόψει της αναμέτρησης όποτε κι αν γίνει αυτή. Κι αυτή ακριβώς τη νέα αλλαγή στρατηγικής αποκωδικοποιεί πλέον η αντιπολίτευση, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ για να ετοιμαστεί ειδικά στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.
Ο πρωθυπουργός εμφάνισε αυτή τη φορά ένα πλάνο με δύο άξονες, για να «συμφιλιώσει» φαινομενικά (ή και πρακτικά) αντικρουόμενα πράγματα: από τη μία επανέφερε με ένταση το στόχο της αυτοδυναμίας, εγκαταλείποντας τη ρητορική περί συνεργασιών, στην οποία είχε καταφύγει κάποια στιγμή, προβληματισμένος προφανώς από τη μεγάλη κυβερνητική φθορά και την απομάκρυνση των δημοκοπικών επιδόσεων της ΝΔ από το όριο κατάκτησης της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή. Τότε είχε αμφισβητηθεί από το εσωτερικό του κόμματός του αυτή η ρητορική, ως ηττοπαθές δείγμα και παραδοχή αδυναμίας. Προφανώς τώρα πείστηκε ότι τα περί συνεργασιών τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις και αποσυσπείρωσης της εκλογικής βάσης της ΝΔ.
Αλλά αυτή τη φορά, δεν περιορίστηκε στη διακήρυξη περί της αυτοδυναμίας. Χαρακτήρισε κρίσιμες και τις εκλογές της απλής αναλογικής τη σημασία των οποίων είχε υποβαθμίσει πλήρως όταν διατύπωσε για πρώτη φορά τον στόχο για κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Τότε είχε μιλήσει μάλιστα για δεύτερες εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να πάει σε τρίτες ή σε όσες χρειάζονται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εκείνη η υποβάθμιση, η παράκαμψη τρόπον τινά του ρόλου που μπορεί να παίξουν οι εκλογές της απλής αναλογικής είχε θεωρηθεί οδυνηρό λάθος, που μπορεί να κοστίσει στη ΝΔ σημαντικές δυνάμεις. Κι αυτό διότι, όπως επισήμαναν στο μεταξύ δημοσκόποι και αναλυτές, η υποτίμηση της πρώτης κάλπες, μπορεί να ενισχύσει την ψήφο χαλάρωσης στη δεξιά εκλογική βάση, μέρος της οποίας είτε μπορεί να αδιαφορήσει, είτε να βρει ευκαιρία να στείλει, δια της αποχής ή της επιλογής ενός μικρού κόμματος διαμαρτυρίας, ένα μήνυμα δυσφορίας για την κυβερνητική πολιτική, αφήνοντας για τις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, την υπερψήφιση τελικά της ΝΔ.
Στο Μαξίμου φαίνεται να κατάλαβαν ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής, ανεξάρτητα από την κοινή διαπίστωση και πανθομολογούμενη παραδοχή ότι δεν βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχουν μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση του κλίματος μέσα στο οποίο θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές, σε περίπτωση φυσικά που δεν προκύψει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας στο μεταξύ. Μία χαλάρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ, που μπορεί να κοστίσει στο κυβερνών κόμμα δύο και τρεις ποσοστιαίες μονάδες, λένε οι ψύχραιμοι δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές, ίσως ανατρέψει όλο το σχεδιασμό και τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα ήθελε να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ εκείνων των εκλογών, ώστε να δικαιολογήσει γιατί θέλει επαναληπτικές για αυτοδυναμία, αλλά και να έχει αποκτήσει μία δυναμική νίκης.
Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ επέμεινε στην άποψη περί της αναγκαιότητας της αυτοδυναμίας. «Ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη, είναι το θέμα αρχής για το οποίο η ΝΔ υποστήριζε εκλογικά συστήματα που εξασφάλιζαν σταθερές κυβερνήσεις. Με δεδομένη την περιχαράκωση των άλλων δυνάμεων η σταθερότητα της χώρας προϋποθέτει την αυτοδύναμη ΝΔ. Αλλιώς το τιμόνι της χώρας θα μένει μετέωρο και οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας. Για να αποκλειστεί ο εφιάλτης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση στην πρώτη κάλπη. Αυτή θα κρίνει τους συσχετισμούς, είναι ο βατήρας για την τελική ευθεία» ήταν η πιο χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη.
Σε πόλωση οδηγεί ο Μητσοτάκης – Τα διλήμματα που έβαλε, γιατί άνοιξε τα χαρτιά του πρόωρα
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ.Μητσοτάκης όσο καταρρέει τόσο φανερώνει ποιος πραγματικά είναι