Για παραστάσεις από την Ελλάδα στην Ισπανία κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές μετά την χθεσινή συνάντηση Ερντογάν- Σάντσεθ στην Άγκυρα.
Κατά την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία για την 7η Ισπανοτουρκική συνόδο, ο Ερντογάν, έπλεξε το εγκώμιο του Σάντσεθ, προαναγγέλλοντας εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ισπανία.
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατασκεύασε σε συνεργασία με την Ισπανία το μεγάλο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εναέρια μέσα, ενώ πρότεινε στον Ισπανό πρωθυπουργό την κατασκευή για λογαριασμό της χώρας ενός ακόμη μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου.
Από την πλευρά του ο Σάντσεθ. απηύθηνε μύνημα στήριξης στον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας: «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας για την Ισπανία, είναι σύμμαχος, εταίρος. Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Δηλώσεις Οικονόμου
«Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις κρατών-μελών της ένωσης με την Τουρκία και την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Όφειλε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού χθες στην Άγκυρα για την 7η Ισπανοτουρκική συνόδο
«Σημειώνω ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει με ανάρτησή του την αντίθεση του, την ενόχλησή του στην εξέλιξη αυτή» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Η εξαγωγή όπλων στην Τουρκία
Η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.
Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: “Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθε¬ροποίηση.”
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.
Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
naftemporiki.gr