Ολοι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αισθάνονται την επιβάρυνση στο πορτοφόλι τους από την αύξηση του κόστους ζωής, που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται να αγοράσουν ένα μπολ με βοδινό και ρύζι στο Τόκιο, είτε τηγανητό κοτόπουλο στο Λονδίνο.
Σοβαρότατη έλλειψη σε αποθηκάριους, οδηγούς φορτηγών και κρεοπώλες παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της εξόδου του από την Ε.Ε., αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινώσει περαιτέρω και τα προβλήματα σε διεθνή κλίμακα. Ακόμα και στην Ιαπωνία, όπου η εξασθενημένη ανάπτυξη δεν δίνει τα περιθώρια σε τιμές και μισθούς να αυξηθούν επί δεκαετίες, σήμερα τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοκ. Το κόστος βασικών ειδών, όπως ο καφές και τα υλικά για το παραδοσιακό μπολ με βοδινό, ρύζι και κρεμμύδια, έχει ανέλθει.
Το ρεκόρ σε Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία, οι φόβοι σε Ιαπωνία και Μεγάλη Βρετανία.
Ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας έπαψε να υποχωρεί μόλις τον Αύγουστο, ύστερα από δώδεκα μήνες αποπληθωρισμού. Οικονομολόγοι και πολιτικοί παράγοντες αναμένουν οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές να αποτυπωθούν και στα επίσημα στοιχεία τους επομένους μήνες.
Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ ο πληθωρισμός στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών.
Η δε πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε προσφάτως ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού έχει εφήμερο χαρακτήρα και δεν εμπεριέχεται στους μισθούς, βάσει των υφιστάμενων ενδείξεων.
Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 4% προ της εκπνοής του 2021, δηλαδή θα είναι διπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ, ενώ ολοένα και περισσότεροι είναι οι οικονομολόγοι που προβλέπουν να διατηρείται υψηλά και το 2022. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στον ιδιωτικό τομέα να συνδράμει στην εξομάλυνση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία ίσως δημιουργήσουν κωλύματα στην αγοραστική κίνηση των εορτών.
Δήλωσε, ακόμα, ότι το λιμάνι του Λος Αντζελες και εκείνο του Λονγκ Μπιτς θα λειτουργούν όλο το 24ωρο για να εκφορτώσουν τα 500.000 εμπορευματοκιβώτια στα πλοία, που αναμένουν να ελλιμενιστούν.
Βασικό ρόλο στην άνοδο του πληθωρισμού διαδραματίζει και η ενέργεια. Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τόνισε ότι η κρίση με τις ελλείψεις φυσικού αερίου και την εκτίναξη των τιμών πιθανώς να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. «Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες μαζί με τις διακοπές ηλεκτροδότησης θα μπορούσαν να κατατείνουν σε μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και ανάσχεση της ανάκαμψης» αναφέρει, εν κατακλείδι, στη μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.