Δεκτή έκανε η Αρχή Προσφύγων την αίτηση του μαθητή Σαϊντού Καμαρά για παροχή διεθνούς προστασίας, δηλαδή την μη απέλασή του από την Ελλάδα.
Ο νεαρός μαθητής από τη Γουινέα έφτασε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης / εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, συνδέθηκε με παρέες, έλαβε την ελληνική παιδεία, αρίστευσε.
Ωστόσο, το Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει και κλήθηκε να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.
Το σχολείο αλλά και λοιποί κρατικοί παράγοντες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες από τα Χριστούγεννα για να αλλάξουν την απόφαση και να κρατήσουν τον Σαϊντού στη χώρα, το οποίο και θα γίνει.
Μάλιστα, το ζήτημά του πήρε -δικαίως- τέτοια έκταση, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται τον 18χρονο μαθητή στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, υπέρ του Σαϊντού, με την οποία πρότειναν την επαναφορά διατάξεων με συγκεκριμένες βελτιώσεις ώστε να συντάσσονται με τις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές.
«Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Έτσι ο αριστούχος μαθητής απο την Γουϊνέα, έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να φοιτεί και να ζει στην χώρα μας.