Την ώρα που η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρίες ενεργειας, ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank σε ρούβλι για να μπορούν να συναλλάσονται με την ρωσική εταιρία πάροχο, κατ απάιτηση της Μόσχας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αλλά και το τι θα πράξει η χώρα μας, χαρακτήρισε το θέμα ως «τεχνικό», λέγοντας πως το ζήτημα είναι να δούμε πως θα προμηθεύετε η χώρα μας ενέργεια με τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις προς την Ρωσία. Μιλώντας μάλιστα για τις πληρωμές προς τη ρωσική Gazprom, που πρέπει να έχουν γίνει μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, επανέλαβε πως «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κίνδυνος για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας». Άλλωστε- σύμφωνα με τον ίδιο- δεν υπάρχει ζήτημα με την γκρίζα ζώνη αναφορικά με την μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια. «Εμείς ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε» υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου.
Είναι όμως απλά , ένα «τεχνικό θέμα», όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Την ώρα που το ευρώ κατρακυλάει έναντι του ρωσικού νομίσματος, μπορούμε να μιλάμε μόνο για ένα «τεχνικό θέμα»; Μήπως το ζήτημα πλέον έχει μετατραπεί σε καθαρά οικονομικό και δεν είναι απλά ένα «τεχνικό θέμα»;
Το κόστος του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί, δημιουργώντας ανησυχία στους καταναλωτές καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό 40 ετών. Η τιμή αναφοράς για το αμερικανικό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Με την εργαλειοποίηση της Ρωσίας στο φυσικό αέριο με μέσο το ρούβλι, το ζήτημα παύει να είναι απλά τεχνικό κι αν δεν το καταλαβαίνει ο κύριος Οικονόμου φέτος, θα το καταλάβει σίγουρα απο τον Οκτώβριο, όταν θα επηρεαστούν άμεσα τα πορτοφόλια των καταναλωτών, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως η αναμενόμενη εξέλιξη θα είναι η αύξηση κοστους θέρμανσης τον ερχόμενο χειμώνα , όπου σε κάποιες χώρες δεν αποκλειται να παρατηρηθεί και διψήφια ποσοστιαία αύξηση.
«Να είστε προετοιμασμένοι για αύξηση του κόστους θέρμανσης», προειδοποιεί ήδη απο την προηγούμενη εβδομάδα η USA Today, ενώ η Wall Street Journal υπογραμμίζει πως «οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς αυξήθηκαν την Τετάρτη κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα 107,43 ευρώ ή περίπου 114,28 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σε μια αρκετά ταραγμένη ημέρα διαπραγμάτευσης. Αυτό το επίπεδο είναι μεν πολύ χαμηλότερο από την τιμή αιχμής που έφτασε το ευρωπαϊκό αέριο τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου πέντε φορές πιο ακριβό από ότι ένα χρόνο πριν.»
Οπότε, παρακολουθώντας την διεθνή αγορά ενέργειας, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις κινήσεις της Μόσχας στην ενεργειακή «σκακιέρα», μόνο για ένα «τεχνικό θέμα» δεν μπορούμε να μιλάμε, ειδικά την στιγμή που η προμήθεια της Ευρώπης σε υγροποιημένο αέριο (LNG) , όχι μόνο είναι πολύ ακριβότερη ως επιλογή, αλλά και περιορισμένη.
Μάλιστα η WSJ καταλήγει πως «Οι αμερικανικές εξαγωγές είχαν ήδη αυξηθεί πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το περασμένο έτος ήταν το πρώτο που οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από αμερικανικά τάνκερ υπερέβησαν τις εξαγωγές αγωγών προς τον Καναδά και το Μεξικό, δήλωσαν ερευνητές της Jefferies(αμερικανική τράπεζα επενδύσεων).»
Σημειώνει μάλιστα πως ο Jim Ritterbusch της συμβουλευτικής εταιρίας ενέργειας Ritterbusch & Associates, πως ήδη αυτή την στιγμή η αμερικανική αγορά λειτουργεί κοντά στα οριακά επίπεδα δυναμικότητας εξαγωγής LNG και πλέον επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και οι προσπάθειες στις εξαγωγές του επόμενου χειμώνα.»
Συγνώμη, λοιπόν, κε Οικονόμου, αλλά δεν είναι ένα «τεχνικό θέμα». Οι κυβερνητικές αποφάσεις των επόμενων εβδομάδων, είναι ένα καθαρά οικονομικό θέμα που θα επιδράσει και θα επηρεάσει τις ζωές-αν όχι την επιβίωση- όλων μας, ειδικά για τον επόμενο χειμώνα που έρχεται και που όλα- και όλοι- δείχνουν πως θα είναι πολύ δύσκολος.
FT: Λογαριασμό σε Ρούβλια ανοίγουν αυστριακή και γερμανική εταιρεία ενέργειας
Η Ε.E σε τέλεια καταιγίδα: Το ευρώ πέφτει, το ρούβλι ανεβαίνει και η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα