Ενέργεια

Στην Ελλάδα κόβουν το ρεύμα, στην Ιβηρική κόβουν έως 40% τους λογαριασμούς

Χαρακτηριστική και κραυγαλέα είναι η σιωπή των κυβερνητικών στελεχών για το πράσινο φως που έδωσε η Κομισιόν προ δυο ημερών στην Ισπανία και την Πορτογαλία να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του αερίου και να εξασφαλίσουν για ένα χρόνο- από την προσεχή εβδομάδα – μειώσεις έως και 40% στα τιμολόγια του ρεύματος εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η συμφωνία των κυβερνήσεων Σάντσεθ και Κόστα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης περίπου ενός μήνα και αποτελεί την εφαρμογή της λεγόμενης «ιβηρικής εξαίρεσης», δηλαδή της δυνατότητας που εξασφάλισαν Ισπανία και Πορτογαλία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24- 25 Μαρτίου) να παρέμβουν αυτοτελώς στις αγορές αερίου και ρεύματος, χωρίς να περιμένουν τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, που και αμφίβολες είναι και έχουν μπροστά τους ορίζοντα τουλάχιστον ενός μήνα (μέχρι την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, 30-31/5).

Στο μεταξύ, όμως, η Ρωσία προκαλεί ολέθρια και μη αναστρέψιμα αδιέξοδα στην ενεργειακή Βαβέλ της Ευρώπης.

Τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση περιορίζονται στη δημιουργία κλίματος καθησυχασμού περί ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση που η Ρωσία επιμείνει στον εκβιασμό «αέριο μόνο με ρούβλια» και προχωρήσει σε διακοπή παροχής, όπως συνέβη με Πολωνία και Βουλγαρία. Από τις κυβερνητικές διαρροές απουσιάζει χαρακτηριστικά οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στο «εθνικό σχέδιο» για φθηνότερο ρεύμα, εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν υπάρχει επίσης η παραμικρή αναφορά στο τεράστιο κύμα αιτήσεων αποκοπής παροχών- πάνω από 26.000 τον μήνα αυτό- λόγω μη εξόφλησης των λογαριασμών, ενώ η διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, εναντίον της οποίας ετοιμάζεται τσουνάμι συλλογικών και ατομικών αγωγών, είναι σχεδόν απαγορευμένη λέξη για τα κυβερνητικά στελέχη.

Τι πέτυχαν  οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι; Επικαλούμενοι την ιδιαιτερότητα της Ιβηρικής, αυτό που αποκαλεί ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «ενεργειακή νησίδα», λόγω της μικρής διασύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της υπόλοιπης Ευρώπης, την υψηλή συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και την τροφοδοσία αερίου κυρίως από τη Βόρεια Αφρική (Αλγερία), κέρδισαν τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές ρεύματος και αερίου. Η πολιτική συμφωνία με την Κομισιόν προβλέπει εξαίρεση της Ιβηρικής από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό ενεργειακό «καζίνο», στο οποίο τιμολογείται η χονδρική τιμή ρεύματος στα χρηματιστήρι ενέργειας με βάση το ακριβότερο καύσιμο και ανώτατο όριο 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή του αερίου. Με βάση το πλαφόν αυτό, για μια περίοδο 12 μηνών θα τιμολογείται και η χονδρική ρεύματος. Από τον μηχανισμό, η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα ωφεληθεί το 40% των οικιακών καταναλωτών και έως και το 80% των βιομηχανικών καταναλωτών  με μειώσεις περίπου 40% στην τελική τιμή του ρεύματος.

Πέραν αυτού, οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας έχουν ήδη από το φθινόπωρο ακολουθήσει ένα μοντέλο αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο για να μετριάζεται η τιμολόγηση του ρεύματος από το χρηματιστήριο ενέργειας, που και εκεί λειτουργεί κανονικά. Η κρατική αρχή βάζει ένα πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και επιδοτεί τη διαφορά από τη χρηματιστηριακή τιμή με χρήματα από τα πλεονάσματα των ΑΠΕ ή τον προϋπολογισμό. Όμως, με κίνητρο τις αποζημιώσεις, οι παραγωγοί ρεύματος αναγκάζονται να δίνουν πραγματικά δεδομένα για την παραγωγή και τις χρεώσεις τους, κι έτσι καταγράφονται τα πιθανά υπερκέρδη τους, τα οποία φορολογούνται ώστε να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η πολιτική των Ιβήρων στην ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας, πάντως, δεν είναι ούτε ανώδυνη, ούτε χωρίς αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ομίλου Iberdrola, του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στην Ευρώπη, με παρουσία εκτός Ισπανίας και Πορτογαλίας στη Βρετανία και αλλού. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιγκνάθιο Γκαλάν δήλωσε κάθετα αντίθετος στα μέτρα, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ πετυχαίνει καλά αποτελέσματα μόνο όταν παίρνει συντονισμένα μέτρα. Η Iberdrola, με το Κατάρ και την BlackRock ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της, έχει τεθεί επικεφαλής της αντίδρασης των παραγωγών ρεύματος στα μέτρα της ισπανικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης.

«Φρένο» στην ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητά της, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετική τροπολογία που θα καταθέσει

FT: Λογαριασμό σε Ρούβλια ανοίγουν αυστριακή και γερμανική εταιρεία ενέργειας

Σοκ στην κοινωνία από τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος – Πάνω από 26.500 εντολές έως τις 21 Απριλίου

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago