Σημαντικές αλλαγές βλέπει πλέον η γαλλική τράπεζα Société Générale στους δείκτες MSCI, με αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών και αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές με μεγάλη πιθανότητα, γράφει ο Γιώργος Σαββάκης στο euro2day.gr.
Η γαλλική τράπεζα στους τελευταίους υπολογισμούς της πιθανολογεί πλέον για την προσθήκη της ΕΤΕ αλλά και της μετοχής της Mytilineos, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων και τη διαγραφή της Jumbo.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ξεπεράσουν τα 85 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 119 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos τα 96 εκατ. δολάρια και τα Ελληνικά Πετρέλαια τα 24 εκατ. δολάρια.
Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η μείωση κατά 0,025% λόγω της Jumbo θα αντισταθμιστεί με το παραπάνω από την αύξηση στη συνέχεια κατά 0,034% λόγω της ΕΤΕ και 0,028% λόγω της Mytilineos. Βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι ημέρες που θα επηρεαστούν, είναι 8,5 ημέρες για την ΕΤΕ, 8 ημέρες για τη Mytilineos, 24 ημέρες για τη μετοχή της Jumbo και 33 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo.
H SocGen συνεπώς αναμένει σημαντικές αλλαγές για τις ελληνικές εισηγμένες στο rebalancing αυτού του μήνα. Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου, δηλαδή την 1η Ιουνίου.
Για τη Mytilineos αναφέρει ως λόγο προσθήκης στο δείκτη το Segment Increase, για την ΕΤΕ την κεφαλαιοποίηση (size) Segment Increase, με πιθανότητα mid. Για την περίπτωση της Jumbo την κεφαλαιοποίηση (size). Αυτές οι πιθανές αλλαγές βασίζονται στους υπολογισμούς της Société Générale κατά τη 22η Απριλίου.
H SoGen, δεδομένης της πρόσφατης μεταβλητότητας στις αγορές, εξετάζει όλες τις πιθανές προσθήκες/διαγραφές EM, συμπεριλαμβανομένων όλων των ονομάτων που βρίσκονται κοντά σε αλλαγή. Η MSCI θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του Μαΐου 2022 την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της Τρίτης 31 Μαΐου 2022. Η MSCI θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια ημερομηνία κατάταξης από οποιαδήποτε από τις 10 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Απριλίου (δηλ. 14 έως 29 Απριλίου) για το Μάιο.
Για τις ανεπτυγμένες αγορές (DM), υπολογίζει η τράπεζα έως και 33 προσθήκες και 53 διαγραφές για την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Μαΐου 2022, συμπεριλαμβανομένων 5 υποψηφίων εκτός των εταιρειών που παρακολουθεί.
Για τις αναδυόμενες αγορές (EM), υπολογίζει έως 59 προσθήκες και 64 διαγραφές για την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Μαΐου 2022, συμπεριλαμβανομένων 26 προσθηκών στην Κίνα Α και 15 υποψηφίων εκτός των εταιρειών που παρακολουθεί.
Την 1η Μαρτίου 2021, η MSCI ξεκίνησε διαβούλευση με την οποία πρότεινε να αλλάξει το τρέχον πρόγραμμα τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων σε ανανεωμένο «τριμηνιαίες συνολικές αναθεωρήσεις δεικτών». Σύμφωνα με την πρόταση, ο MSCI θα συνέχιζε να επανεξισορροπείται σε τριμηνιαία βάση, αλλά αντί για τις μικρότερες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις που πραγματοποιούνται τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο, και οι 4 επανεξισορροπήσεις θα υιοθετούσαν τη μεθοδολογία των σημερινών εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων τον Μάιο και τον Νοέμβριο. Η διαβούλευση ήταν ανοιχτή έως τις 11 Ιουνίου και στις 28 Ιουνίου η MSCI επιβεβαίωσε ότι θα υιοθετήσει τις αλλαγές της εισαγωγής «τριμηνιαίων ολοκληρωμένων αναθεωρήσεων δείκτη». Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από πότε θα τεθεί σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα. Η MSCI θα ξεκινήσει πρώτα διαβούλευση για τους θεματικούς δείκτες, πριν επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα.
Για τις αλλαγές μόνο, η SoGen παρουσιάζει ένα σύστημα κατάταξης υψηλής, μεσαίας και χαμηλής πεποίθησης -η χαμηλή είναι γενικά μικρότερη από 5%, η μεσαία είναι 5-10% και η υψηλή είναι μεγαλύτερη από 10%. Στις εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις τον Μάιο και τον Νοέμβριο μπορεί να υπάρξουν πολύ περισσότερες αλλαγές, με περισσότερους ελέγχους και στενότερες ζώνες εισόδου/εξόδου. Οι τριμηνιαίες αναθεωρήσεις οδηγούν συνήθως σε λίγες μόνο αλλαγές. Η τράπεζα εξηγεί ότι τα μη μέλη του δείκτη ελέγχονται μετά την εφαρμογή του συντελεστή περιορισμένης επενδυσιμότητας (LIF) της MSCI και όχι πριν.
«Σερσέ λα φαμ» στο ΣΥΡΙΖΑ: Το «παζλ» της κάλπης για Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο στις 15 Μαΐου