Πολιτική

Βαρουφάκης: Κανένας απο τους ηγέτες της ΕΕ ή των ΗΠΑ, δεν θα πάρει νομιμοποίηση να σύρει την Δύση σε πόλεμο – Υπάρχει σύγκρουση της προπαγάνδας με την πραγματικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις σκέψεις του για τον εκτεταμένο μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία δεκαετία, από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, μέχρι το Brexit και τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία, μοιράστηκε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε το “Sanford.C. Bernstein & Co. Center for Leadership and Ethics” του Columbia Business School με τίτλο «European Unity and Ethical Economics». Παράλληλα μίλησε για το μέλλον του καπιταλισμού στην Ευρώπη και το πως θα προσαρμοστεί και θα εξελιχθεί το Δυτικό σύστημα και αναφέρθηκε σε προοδευτικά σχήματα για πιο ηθικά οικονομία και επιχειρηματικότητα καθώς την ανάγκη για ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο πράσινης μετάβασης.

Όπως είπε, αρχικά, σε αντίθεση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που δημιούργησε ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την έννοια πως έθεσε τις προϋποθέσεις ενότητας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία. Συνοψίζοντας, είπε πως ενώ επισήμως, τα συστημικά ΜΜΕ της Ευρώπης και των ΗΠΑ μπορεί να διατρανώνουν πως επιτέλους η Δύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα-την οποία και χαρακτηρίζει «καρτέλ της βαριάς βιομηχανίας», αναλύοντας εκτεταμένα το πως λειτουργεί εν μεσω πολέμου- μοιάζει να ενώνεται ξανά, μετά τη διάσπαση που ξεκίνησε το 2008-2009, και πως μαζί με το ΝΑΤΟ δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία, με τις πολύ αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα, εντούτοις, ο δομικός κατακερματισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά χειροτερεύει.

Διερωτάται μάλιστα, ποιος από τους ηγέτες της Δύσης -αυτή την στιγμή- νομιμοποιείται και μπορεί να «σύρει» τις χώρες και τους πολιτες σε πόλεμο. «Ποιος θα πάρει έγκριση απο την Βουλή του να πάει σε πόλεμο;», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κανένας-ουσιαστικά- δεν θα πάρει μια τέτοι νομιμοποίηση. Οπότε , προσθέτει υπάρχει μια μεγάλη αποσταση απο την «εμφάνιση», την προπαγάνδα και την πραγματικότητα. «Όταν η προπαγάνδα και η πραγματικότητα συγκρούονται σε τόσο μεγάλο βαθμό, τότε έχεις πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα», κατέληξε.

Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας ενός ομοσπονδιακού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε πως «γίνεται πολύς λόγος για ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, ακόμα και για ευρωστρατό. Έστω και πως θα τον φτιάξουμε και θα αποτελείται από Γάλλους, Γερμανούς, Έλληνες, Ισπανούς κλπ στρατιώτες και θα είναι και πλήρως εξοπλισμένος με τανκς και αεροπλάνα. Ποιος θα δώσει εντολή στον στρατό αυτό να πάει σε πόλεμο; Κυβέρνηση δεν έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει ομοσπονδιακό κράτος στην ΕΕ.» Μάλιστα αναφέρθηκε στις χαμένες ευκαιρίες δημιουργίας ομοσπονδιακού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτη εκείνη του 2010 όπου η χρεοκοπία της Ελλάδας οδήγησε σε ντόμινο χρεοκοπιών και δεύτερη την πανδημία, όπου και πάλι δεν προχωρήσαμε σε ομοσπονδοποίηση της ΕΕ, αλλά επιλέχθηκε η λύση του Ταμείου Ανάκαμψης, που απλώς εκτόξευσε ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό χρέος.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, μια προσομοίωση ομοσπονδιακού κράτους που θα αύξανε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της Ευρώπης και θα αναβάθμιζε την ποιότητα της ζωής των Ευρωπαίων θα ήταν η έκδοση αφενός ενός κοινού ομόλογου 30ετούς ωρίμανσης και αφετέρου ομολόγων 600 δισ. ευρώ για κάθε έτος που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, όχι από τη φορολογία, αλλά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος, αφού ανέλυσε τον αποπληθωρισμό που γέννησαν οι περιορισμοί της πανδημίας, μετά από μια δεκαετία ανεξέλεγκτου πληθωρισμού των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό που προκαλεί ο πόλεμος λόγω των επιπτώσεών του στην εφοδιαστική αλυσίδα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και συνάμα αμβλύνοντας τον πανικό των κυβερνήσεων σε πιθανό πληθωρισμό των μισθών. Και ποιοι είναι αυτοί; Πρώτον, σημαντική αύξηση των επιτοκίων, δεύτερον, πράσινες δημόσιες επενδύσεις που να υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα και τρίτον, επέκταση του μοντέλου δημόσιας οικονομίας με φθηνό χρήμα για επενδύσεις σε πράγματα που χρειάζονται οι λαοί και το περιβάλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago