του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ
Τα όσα συνέβησαν αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα στο γήπεδο του τάε κβον ντο στην τελευταία μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και λίγο πριν ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες, έριξαν μια σκιά πάνω σε μια άρτια οργανωμένη -έως εκείνη την ώρα- διαδικασία. Για όσους δεν ταυτίζονται φανατικά με κάποια από τις τάσεις του κόμματος ήταν μια στιγμή που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και να μην δημιουργηθεί ένταση. «Τρόπος υπήρχε», μας λέει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου που δεν ανήκει σε κάποια από τις δύο τάσεις. «Η πρόταση που έκανε στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας να είχε γίνει νωρίτερα είτε από το προεδρείο είτε από τον γραμματέα».
Τί συνέβη όμως ακριβώς;
Η Ομπρέλα κατέθεσε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία για να γίνει κάποιος μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει και μια αυτοπρόσωπη ή έστω διαδικτυακή παρουσία στο κόμμα και να μην αρκεί η ψηφιακή του συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας isyriza. Με απλά λόγια και με όχημα το καταστατικό του κόμματος ήθελαν να διασφαλιστεί ότι το πρόσωπο που εγγράφεται είναι υπαρκτό. Λογικό από την πλευρά τους, καθώς το προηγούμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών για τις νέες νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος υπήρξαν καταγγελίες για πληθώρα ατόμων που είχαν εγγραφεί και αποδείχτηκε ότι είχαν τον ίδιο αριθμό κινητού ή οι διευθύνσεις τους ήταν ανύπαρκτες.
Η ψηφοφορία -δια ανατάσεως της χειρός- που ακολούθησε έδειξε ότι οι απόψεις των συνέδρων ήταν μοιρασμένες και σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν θύμιζε την ψηφοφορία της προηγούμενης μέρας όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε πετύχει σαρωτική νίκη. Κατά συνέπεια το προεδρείο θα έπρεπε να προχωρήσει σε καταμέτρηση έναν προς έναν για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός της μιας και της άλλης πλευράς. Σ’ εκείνο το σημείο ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε η διαδικασία να γίνει στις 15 Μαίου μαζί με τις εκλογές για πρόεδρο και εκτελεστική επιτροπή, από το σύνολο των συνέδρων, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη της Ομπρέλας που έκανε λόγο για συνέδριο-παρωδία και αυτό επειδή μετέθετε μια συνεδριακή διαδικασία όπως είναι η ψηφοφορία για αργότερα και μάλιστα βάζοντας μέσα ακόμα και όσους συνέδρους δεν βρέθηκαν στο τάε κβον ντο (υπενθυμίζεται ότι περίπου 1100 σύνεδροι που είχαν εκλεγεί δεν παρέστησαν για διάφορους λόγους).
Ο διάλογος που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Αλέξη Τσίπρα εν μέσω φωνών, γιουχαϊσμάτων και λοιπών ευτράπελων, οδήγησε στην παρέμβαση του δεύτερου, ο οποίος αφού ανέβηκε στο βήμα πρότεινε η διαδικασία να γίνει στις 15 Μαϊου και σ’ αυτήν θα είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι σύνεδροι είχαν ψηφίσει το βράδυ του Σαββάτου – κάτι παραπάνω από 4.000 άτομα.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Τσακαλώτος είπε στον Τσίπρα να κάνει «ένα βήμα πίσω σ’ αυτό», καθώς εκείνη την ώρα από το βήμα ο Πάνος Σκουρλέτης είχε φτάσει το πράγμα στα άκρα, λέγοντας πως η Ομπρέλα θα αποχωρούσε από τη διαδικασία. Μπροστά στην ενότητα του κόμματος και για να αποφευχθούν άλλα δυσάρεστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη διαφορετική πρόταση που έγινε αποδεκτή.
Σε κάθε περίπτωση η φράση που είπε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο «εθνικός μας εκλογολόγος» Ηλίας Νικολακόπουλος (ανέλαβε επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής που θα διεξάγει τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ) ακούγεται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ: «να αποκατασταθούν οι συντροφικές σχέσεις και να μην τορπιλιστεί η ενότητα του κόμματος».